Dragan Čović: HDZ BiH je za “teritorijalnu autonomiju” Hrvata

Dragan Čović
Da bi bila postignuta istinska ustavna ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ističe Čović u intervjuu Srni, osim institucionalne, potrebna je i teritorijalna ravnopravnost.

"Za mene je pravo rješenje - četiri federalne jedinice koje bi apsolutno pomogle da riješimo pitanje i Federacije BiH i funkcioniranja BiH" - objašnjava on.

Čović ističe da BiH mora biti snažno decentralizirana država da bi bio omogućen ravnomjeran razvoj svih dijelova BiH i upozorava da su "neki postavili nerealan cilj - jačanje institucija BiH".

"BiH treba da ima sve ono što je neophodno za normalno komuniciranje s vanjskim svijetom, s međunarodnim institucijama kada je riječ o europskom putu itd.. Ali, moramo shvatiti da se život realno odvija na nižim razinama vlasti i zbog toga sam zagovornik snažne decentralizacije izvršne vlasti "- objašnjava predsjednik HDZ-a BiH.

Čović vjeruje da nema nikakvog smisla daljnja centralizacija Federacije BiH, koja se pokušava nametnuti iz Sarajeva, već cijeli proces treba ići obrnutim putem.

"Kao što smo imali presudu Ustavnog suda u obrazovanju, na sličan način, smatram, treba da riješimo i sve drugo što je životno za narode i građane BiH" - poručuje on.

Da bi se to osiguralo, pojašnjava Čović, županije treba osnažiti prenošenjem ovlasti sa federalnog na županijske razine. On navodi da u Federaciji BiH nije problematičan broj županija, već je problem u sadržaju.

Jedna od varijanti jeste i smanjenje broja županija, jer je ovo sada neracionalno, poručuje Čović i pojašnjava da na nivou Federacije BiH u prijelaznom razdoblju treba osigurati da vlast čini jednak broj predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda.

"Ovo što sada imamo apsolutno ne nudi nikakvu mogućnost da Federaciju BiH možemo drugačije doživjeti nego kao entitet bošnjačkog naroda" - upozorava Čović i objašnjava da treba uvesti vrlo jasne mjere zaštite od preglasavanja, pri donošenju odluka itd..

HDZ BiH nema ništa protiv da se jedan član Predjedništva BiH bira neposrednim glasovanjem u Republici Srpskoj.

"Mi smo u svojim prijedlozima vrlo jasno ostavili mogućnost asimetričnog izbora članova Predsjedništva BiH. Znači, da se u Federaciji BiH biraju neizravno, a izravno u Republici Srpskoj. Naravno, ponudili smo i druge varijante "- navodi Čović u intervjuu Srni.

Lider HDZ-a BiH zaključuje da se mora stvoriti "učinkovita država i racionalno organizirana", te da "drastično treba smanjiti troškove javne uprave i administracije".