Dragan Čović: Godinu treba iskoristiti za ustavne promjene

Dragan Čović
"Ovu 2013. godinu trebamo iskoristiti za ustavne promjene, a hrvatski političari i njihovi predstavnici tu su da daju svoj doprinos kako bi BiH bila europska država, a Hrvati jednakopravni s ostala druga dva naroda", kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je još jednom ponovio da je situacija Hrvata izrazito teška u bosanskohercegovačkom društvu, dodajući, da je ona domovina i Hrvata te da ne želi nikoga motivirati da je napusti.

Komentirajući nedavni projekat odnosno "probni balon" Udruženja građana koji je osmislio organizaciju BiH na način da spoji Hercegovačko-neretvansku, Zapadnohercegovačku županiju i dio srednje Bosne, s jedne strane, a s druge podijeli srednju Bosnu ...itd, Čović je istaknuo kako HDZ ima jasnu poruku, a to je da se BiH definira na tri razine vlasti, tj., BiH, srednja razina vlasti s četiri federalne jedinice i lokalna uprava i samouprava od kojih svaka ima svoju zakonodavnu i izvršnu vlast.

"To je rješenje koje i danas zagovaramo i za koje mislim da će u konačnici biti jedino rješenje za ustroj BiH", zaključio je Čović.

Govoreći o problema Grada Mostara, Čović je kazao da će sadašnji statut u Mostaru biti i do sljedećih izbora.

"Pojekt da se Mostar reorganizira opet na tragu rješenja koja su bila već postavljena od visokog predstavnika međunarodne zajednice Paddyja Ashdowna nemoguć je, a kako OHR ne može više nikad nametnut rješenje, to smo stoga sigurni da su pregovori za Mostar propali. Drugim riječima, Mostar će ostati u ovakvom sazivu na čelu gradonačelnikom do narednih izbora", zaključio je Čović na kraju izlaganja.

Čović je za 6. travanj najavio i sjednicu Hrvatskog sabora.

Govoreći o pravima braniteljske populacije u BiH, dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Ćavara kazao je kako će i ova provedena revizija branitelja "vjerovatno pasti na sudovima, ali i kroz formiranje nove vlasti", te da će prirortet HDZ-a BiH i dalje biti ta populacija građana

Predsjednik hercegovačko-neretvanskoga Županijskog odbora HDZ-a BiH Rafael Gagro, kao domaćin ove tribine, napomenuo je da je dosadašnji odnos FBiH prema županijama, gradovima i općinama bio "maćehinski te da su građani bili svjedoci ekonomskoga otimanja i da je federalna vlada činila sve da niže razine vlasti klonu. Toj samovolji i bahatosti treba stati u kraj", zaključio je Gagro.

Uz Dragana Čovića na javnoj tribini bili su i članovi užeg Predsjedništva HDZ-a BiH, članovi Predsjedništva HDZ-a BiH s područja HNŽ, zatim Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar i općinskih odbora s područja HNŽ te dužnosnici stranke u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u BiH na svim razinama.

Javne tribine HDZ-a BiH na temi "Reogranizacije BiH" bit će održane i u Bihaću, Modriči, Brčkom, Orašju, Banjoj Luci, Tuzli, Žepču i Sarajevu.