Dragan Čović: Dogovor oko formiranja vlasti do nove godine?

Dragan Čović
Čović je ocijenio da je stvoren ambijent za bavljenje ozbiljnim problemima u BiH, pravljenje strategije ekonomske održivosti i socijalne stabilnosti, te da se proteklih 15 mjeseci nakon održavanja izbora konačno ostave iza.

"Očekujem da lider SDA Sulejman Tihić konačno shvati da mu je vrijeme da sazove sastanak, kao što smo ga svi drugi sazivali, da se malo potrudi kroz bilateralne razgovore, da ujednači naš stav, kako ne bi parcijalno išli ka Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara, međunarodnoj zajednici i OHR-u", rekao je Čović novinarima u Sarajevu, na prijemu povodom predstojećeg katoličkog Božića.

Na pitanje Srne da prokomentira današnju rezoluciju Mointoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Europe u kojoj se navodi da za neformiranje vlasti najveću odgovornost snose dva HDZ-a i SNSD-a, Čović je rekao da ga čudi da je Monitoring tim mogao izaći sa takvim stavom.

"Ako sam ja krivac, prihvaćam svu odgovornost, ako ćemo time riješiti problem. Dali smo sve od sebe, kao predstavnici hrvatskog naroda da što prije
Ostale vijesti dođemo do dogovora, napravili smo sve moguće ustupke, pa mi nije jasno kome treba da na taj način pokušava slati poruke za BiH", rekao je Čović.

On smatra da u BiH u ovoj trenutnoj situaciji ne treba tražiti nikakve krivce. "BiH treba naći one koji su u stanju da je povuku naprijed, krivaca već ima dovoljno", dodao je Čović.