Dragan Čović: Blokiranja gradnje cesta kroz Hercegovinu mora prestati

Dragan Čović
Iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH, pak, ističu kako su prioriteti određivani u Mostaru, te da se trenutačno ne gradi nigdje, piše Federalna.ba.

O izgradnji autocesta i Koridora Vc još su u rujnu prošle godine razgovarali koalicijski partneri, i to na najvišim razinama. No, Dragan Čović i dalje smatra da je Hercegovina, ponajprije bošnjačkom politikom, sustavno diskriminirana kada je riječ o gradnji brzih cesta i Koridora Vc

''Mogli ste vi čitati u medijima kako su i neki LOT-ovi kao što je LOT od Bijače do Počitelja zajedno s počiteljskim mostom već u blokadi zbog onih koji u ime javnih poduzeća pišu dopise investitorima kako, tobože nešto nije urađeno, a oni su provodili procedure'', navodi Čović.

Čović smatra političkim igrama, uz ostalo, i potpisivanje peticija za gradnju trase južno od Mostara.

Adnan Terzić v.d. direktora JP Autoceste FBiH kaže, pak, da se trenutačno ne gradi nigdje, te da će se do početka građevinske sezone slika promijeniti. Istina je, kaže Terzić, da su u Hercegovini u zastoju 2 LOT-a, ali da su problem i prostorni planovi.

''Onog trenutka kad se usvoji postorni plan, aktiviraju se 2 velika projekta - tunel Prenj i Mostar-Sjever - Mostar-Jug'' poručuje Terzić.

Bivši federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, Čovićeve optužbe opovrgava, ističući kako je SDP-ova Vlada napravila više kilometara autoceste nego sve dosadašnje.

''Ostavili smo 200 milijuna KM sredstava da ova sadašnja vlada i sadašnje prouzeće Autoceste završi spoj Međugorje i magistralnu cestu u rejonu Počitelja. Oni već 2 godine nisu pomjerili ni jedan jedini milimetar'', tvrdi Bijedić.

Ipak, Čović smatra da se u gradnju prometne infrastrukture mora ulagati ravnomjerno, što po njemu do sada nije bilo. Dok se oko Sarajeva i Zenice gradi, svi projekti oko Hercegovine, kako naglašava, stoje bez objašnjenja.