Dragan Čović: Blizu smo dogovora sa SDA!

Dragan Čović
...najavljujući da će sastanak delegacija dviju stranaka, na kojem će biti razgovarano o ovom te pitanju Grada Mostara, biti održan u četvrtak u Sarajevu. Pojašnjava i što znači to da su se iskristalizirali odnosi SDA - HDZ.

- To znači da HDZ ima svoja dva prijedloga što se tiče izbora članova Predsjedništva i s njima će doći u Sarajevo. Koliko sam razumio, SDA ostaje pri onom svom prijedlogu koji je na različite načine komentiran. Vjerujem da je iskristalizirano što govori jedna, a što druga stranka. Vjerujem da ćemo se iza toga lakše dogovoriti, da više ne bude nesporazuma da smo nešto dogovorili o čemu nismo razgovarali - kaže Čović.

On dodaje da su Borjana Krišto i Šefik Džaferović ovlašteni da u ime HDZ-a i SDA pokušaju eventualno još neke stvari raspraviti da bi na sastanku imali što manje nepoznanica. Kada je u pitanju Mostar, Čović kaže da je u petak informiran da, također, postoje vrlo jasni stavovi obje stranke, tako da će se, kako kaže, i o tome moći konkretno razgovarati.

- Kada dođemo na sastanak, ne bi trebalo biti barem uvodnih problema, jer će biti vrlo jasno što je dogovoreno. Meni se čini, čak i oko izbora članova Predsjedništva, da to nije daleko od dogovora. Na osnovu onoga kako međusobno razgovaramo, čini se da nismo daleko od dogovora - tvrdi Čović.

On dodaje da će do četvrtka održati sastanke s Martinom Ragužem, liderom HDZ-a 1990., te Fahrudinom Radončićem, liderom Saveza za bolju budućnost BiH, da bi se upoznao sa stavovima ovih stranaka kada je u pitanju presuda ''Sejdić-Finci''.

- Može se kazati da smo blizu dogovora, ali da opet ne bi bilo švercanja oko dogovora, on će moći biti postignut tek kada sjednemo. Bio bih sretan da se to i dogodi. Vjerujem da će, ako dođemo do prijedloga oko kojeg se slaže šest stranaka, to podržati i Bruxelles, jer su to uvijek bezuvjetno govorili - ističe Čović.

On dodaje da spekulacije o navodnom dogovoru ili, pak, priče o trećem entitetu nanose previše štete.

Kada je u pitanju inicijativa za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića (SDS), Čović kaže da je stav HDZ-a da će još razgovarati sa svima.

- Ali u konačnici imamo obvezu prema SNSD-u i sasvim je izvjesno da HDZ prati partnerski odnos prema ovoj stranci. I predsjedavajući Vijeća ministara od sada će slušati glas koalicije koja je napravljena, odnosno partnera koji čine većinu ministara u Vijeću ministara i zato mislim da će nam trebati sedam-osam dana - kaže Čović.

Dnevni avaz