Dragan Čović: BiH ne treba biti protiv Pelješkog mosta no treba biti trasom za Jadransko-jonsku autocestu

Dragan Čović

... pravi način, a ne politikantski to može biti višestruko korisno za BiH”, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

U okviru razgovora o Pelješkom mostu sa dužnosnicima EU, predstavnici vlasti u BiH zatražili su da Pelješki most bude poveznica regije kao sastavni dio prometnih projekata koji uključuju i gradnju Jadransko-jonske autoceste. U tom "paketu" logično je da Jadransko-joonska autocesta prolazi kroz BiH.

"Do Počitelja će doći koridor V c, a Jadransko-jonska autocesta treba ići teritorijem BiH kroz Popovo polje", rekao je Čović.

Vlasti Dubrovačko-neretvanske županije inzistiraju da trasa autoceste prolazi kroz Hrvatsku strahujući kako bi u protivnom Dubrovnik i njegovo zaleđe trajno ostali prometno izolirani. Vlasti u BiH pak predlažu da se Jadransko-jonska autocesta projektira kao nastavak "Dalmatine" koja već sada završava na granici s BiH kod graničnog prijelaza Nova sela-Bijača.

BiH predlaže da Počitelj bude čvorište iz kojega će se koridor V c račvati ka Mostaru dok bi se drugi pravac kao dio Jadransko-jonske autoceste gradio preko istočnog dijela Hercegovine odnosno Popovog polja prema granici s Crnom Gorom.

HINA