Dr. Franjo Topić: Kad ovo rade Napretku, šta čeka druge Hrvate?

Franjo Topić, HKD Napredak, Franjo Topić, Franjo Topić, Bajram, Franjo Topić, Milan Bandić, Sarajevo, HKD Napredak, Franjo Topić, Sarajevo
...koji nudi u zakup poslovni prostor, bivšu očnu kliniku, sadašnje vlasništvo KCUS-a. Riječ je o 3.068,16 kvadratnih metara, a početna, najniža cijena jednog kvadrata je 12 KM plus PDV. Režijski troškovi će se odrediti naknadno. Zakup se vrši na jednu godinu, a kriterij za odabir najpovoljnijeg zakupca je ponuđena cijena, piše sarajevsko Oslobođenje.

Ovo je poruka...

Zgradu o kojoj je ovdje riječ sagradio je početkom prošlog stoljeća HKD Napredak, i nakon što je godinama služila za obrazovanje, kao što se to dogodilo i sa svom ostalom imovinom nacionalnih društava, nacionalizirana je iza 2. svjetskog rata. Poslije 1995. godine je korištena i kao klinika za ginekologiju i akušerstvo, a od preseljenja te klinike Konvikt zjapi prazan. Sve to vrijeme, napretkovci, najviše njihov predsjednik, pokušali su dobiti to zdanje nazad, što je omogućeno u sličnim slučajevima.

Dr. Topić nije krio ogorčenost: "Vrlo sam neprijatno iznenađen. Od trenutka kada smo čuli da će se Porođajna seliti, počeli smo se baviti vraćanjem Konvikta i eto šta ispade na kraju. Uvijek sam se čuvao teških ocjena, ali sada ih ne mogu izbjeći. Ovo je poruka Napretku i Hrvatima. Jer, mnogi tvrde da je Napredak više učinio za jedinstvo BiH, za njen multifunkcionalni život nego sve stranke zajedno, pa ako se ovo radi Napretku, šta onda drugi da očekuju", ističe dr. Topić u izjavi "Oslobođenju", napominjući da njihov odvjetnički tim još nije odlučio što činiti.

- Mi, koji smo napravili tu zgradu dobrovoljnim prilozima ljudi, i koji smo je i u narednom razdoblju htjeli staviti u funkciju obrazovanja, nemamo čak ni početnu prednost, ljut je dr. Topić, kojem je, uputivši neke poruke u Klinički centar, rečeno da se obrati Upravnom odboru.

- To je arogantno ponašanje. Pa, dobro se zna šta je rekao predsjednik UO: "Mi smo svoje završili, sada je na strankama". A ovdje je odlučivao SDP, kaže dr. Topić, napominjući da HKD Napredak ne želi ništa nezakonito: "No, u slučajevima kao što je naš, postoji privremeno rješenje: vratiti izvornom vlasniku na korištenje, uz simboličnu naknadu, tvrdi dr. Topić, za kojeg nije nimalo slučajno ni što se javni poziv pojavio u vrijeme godišnjih odmora, a podsjeća i na to da su suosnivači KCUS-a iz Bihaća, Tuzle, Zenice i Sarajeva bili pitani za suglasnost da se prostor izda Napretku i svi su potvrdno odgovorili.

- Znalo se da ćemo mi morati uložiti znatna sredstva za rekonstrukciju objekta, a pazite što su sada napisali: daje se u zakup na godinu. Vi utrošite pare, a kroz godinu ne moraju vam obnoviti, navodi Topić.

Sanja na godišnjem

Predsjednik Napretka ističe i 25. studenog 2010. godine, kada je i sam prisustvovao sjednici UO, na kojoj je jedina točka bilo vraćanje Konvikta Napretku.

- Mene nijednom nije u vezi s ovim htio primiti gospodin Lagumdžija, time je sve rečeno, kaže dr. Franjo Topić.

U javnom pozivu je navedeno ime Sanje Ferizović, dipl. ing. arh, i broj 297 009, na koji se mogu javiti zainteresirani oko detalja ponude i razgledanja prostora. U više navrata smo jučer i sami okretali ovaj broj, a onda je ženski glas rekao da je Sanja na godišnjem (!!!), ali da će nam ona, iz službe za održavanje, pokušati pomoći. Prvo je objasnila da se centralni objekat (Konvikt) ne izdaje, nego samo dograđivani, no kada je pogledala u neke papire, ispostavilo se suprotno: ipak se izdaje. Dodala je i to da ona samo može javiti službi osiguranja da nam otključaju vrata.

Ali, tko će nam objasniti što znači to da "KCUS zadržava pravo da bez ikakvog ograničenja između prijavljenih ponuđača izvrši odabir najpovoljnijeg", nije li to, konačno, u suprotnosti s onim prethodnim stavom da je najpovoljniji onaj koji da najviše?, kaže prof. Topić.