Dom naroda parlamenta F BiH još nije konstituiran. Mora se sačekati odluka suda BiH

vlast, BIH, CIK, Politika, BIH, Politika, budžet, Politika, CIK, parlament, Federacija BIH, stranka za bih, parlament, Politika, Vlada Federacije, rekonstrukcija, BIH, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Božo Ljubić, Dom naroda, Federacija BIH, sud bih, Dom naroda, izbor poslanika, HDZ BiH, HDZ 1990, Fotelja, nacionalni interes, županije, Republika Srpska, Federacija BIH, Vijeće ministara, Borjana Krišto, Mladen Ivanković Lijanović, Slavo Kukić, parlament BiH, HDZ BiH, parlament, nerad, platformaši, zastupnički dom, rtv bih, Ante Krajina, platformaši, HSP BIH, Politika, nepotizam, platformaši, platformaši, smjene, Federacija BIH, BIH, parlament, predsjedništvo bih, Vijeće ministara, savjetnici, FTV, sda, BIH, zakoni, Dom naroda, parlament, FBIH, inspekcija, platformaši, platforma, nacionalne manjine, manipulacije, Bošnjaci, ostali, Dom naroda, radnici, parlament, parlament BiH, porez, porezni dug, Porez na prihod , parlament BiH, parlament
...na njenu odluku o drugom krugu izbora izaslanika stigle žalbe. Zbog toga se mora sačekati da Sud BiH donese konačne odluke, a s obzirom na prvosvibanjske praznike, to će se dogoditi vjerojatno tek krajem tjedna.

Kako je Dnevnom  avazu potvrdila glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić, žalbe su uložili dr. Naser Nabil, zastupnik SBB BiH u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), zatim DNZ te predsjednik Kluba srpskog naroda u Supštini Hercegbosanske županije Slaviša Mihajlović (SNSD).

Dr. Nabil žalbu je uložio zbog toga što je u drugom krugu izbora nedostajućih izaslanika iz odgovarajućeg naroda, SIP odlučio mandat dati Damiru Čardžiću (NSRzB) iz reda ostalih. Kao što je već poznato, dr. Nabil bio je onemogućen sudjelovati u izboru izaslanika iz Skupštine KS zato što je bio opravdano odsutan s konstituirajuće sjednice te skupštine, pa nije osvojio nijedan glas, a Čardžić jeste jedan.

S obzirom na to da SIP cijeni broj osvojenih glasova u Skupštini, mandat u Domu naroda dao je Čardžiću, koji je na prošlogodišnjim izborima dobio manju podršku birača nego Nabil. Naime, dr. Nabil imao je 3.565, a Čardžić 2.863 osvojena glasa.


Mihajlovićeva žalba SIP-u odnosi se na izbor Vlatka Zrilića u Dom naroda FBiH zbog sumnje da je on u sukobu interesa. Zrilić je, naime, još ministar gospodarstva u Hercegbosnaksoj županiji, u kojoj se i dalje čeka na izbor Vlade. DNZ u žalbi tvrdi da SIP kod drugog kruga izbora izaslanika iz reda ostalih nije uzeo u obzir činjenicu da i u Unsko-sanskom kantonu (USK) ima zastupnika iz reda ostalih, a birao ih je samo iz KS i Hercegovačkoneretvanske.

No, SIP je utvrdio da Skupština USK inače ne daje izaslanike iz reda ostalih, pa nije ni pravio listu za drugi krug za taj kanton.


Kako „Avaz" saznaje, SDA planira za svoje kandidate za izaslanike Doma naroda Državnog parlamenta predložiti Sulejmana Tihića, Hazima Rančića, Halida Genjca, Almu Čolo i Nerminu Kapetanović. Prema informacijama do kojih je došao ovaj list, u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH uvjereni su da će biti izabrani Tihić, Rančić i Genjac.

U SDP-u, pak, tvrde da još nisu odredili svoje kandidate ni za Bošnjački ni za Hrvatski klub za Dom naroda Državnog parlamenta. Ni u HDZ-u BiH ne žele otkriti imena svojih kandidata za izaslanike iz reda Hrvata, a list doznaje da će predstavnici te stranke početi dolaziti na sjednice Parlamenta FBiH tek kada SIP službeno dodijeli mandate izaslanicima Doma naroda, s tim što su u oba HDZ-a stajališta da će tada morati biti održana nova konstituirajuća sjednica.


Dr. Nabil u izjavi za Avaz pojasnio je razloge zbog kojih smatra da izbor izaslanika u KS iz reda ostalih nije valjan. Izaslanici su izabrani u nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine KS 11. prosinca prošle godine, kojoj nije  nazočiodr. Nabil

- Nisam sudjelovao zbog službenog puta na koji sam morao otići radi učešća na Kongresu Europske asocijacije ehokardiografije od 8. do 11. prosinca prošle godine, o čemu sam blagovremeno obavijestio tajnika Skupštine KS. Ipak, sazvan je hitan nastavak konstituirajuće sjednice. Predsjednik Kluba SBB BiH Kenan Ademović je intervenirao i tražio da ja glasam po povratku s puta, ali predsjedavajuća Skupštine Mirjana Malić to nije komentirala - kazao je dr. Nabil.


Zbog ovakvog razvoja situacije sve je izvjesnije da će i izbor izaslanika za Dom naroda Državnog parlamenta još čekati. Naime, SIP tek po konačnom potvrđivanju rezultata Doma naroda FBiH može uručiti certifikate o dodjeli mandata federalnim izaslanicima koji se potom izjašnjavaju da li ih i prihvaćaju.

S obzirom na to da Sead Čaušević (SDP) zbog funkcije premijera Tuzlanskog kantona na koju je u međuvremenu izabran, ne može biti i izaslanik, SIP tek po službenom utvrđivanju te činjenice može dodijeliti mandat nekom drugom. Sporan je i Salko Selman (SDA), koji je još premijer Srednjobosanske županije (SBK), te zbog sukoba interesa ne smije obavljati i dužnost izaslanika koju je dobio. SDP i SDA bez njih dvojice imaju dva glasa manje u Klubu Bošnjaka i zbog toga ne žele riskirati da ne dobiju dovoljan broj glasova pri izboru svojih kandidata za bošnjačke izaslanike u Domu naroda Državnog parlamenta, navodi Dnevni avaz.