Dolazi novac od MMF-a, a BiH ide na crnu listu

žene, plaća, jamci, kredit, kina, gospodarstvo, Novac, prevara, Vlada ZHŽ, Novac, bankrot, proračun zhž, Zdenko Čosić, žiranti, Zakon, banka, kamate, uni kredit, prevara, zarada, lutrija, milijunaši, Livno, Tomislavgrad, devize, dug, štednja, MMF, dug, BIH, sramota, Hrvati, bogatstvo, bogataši, Tovarnik, Ravnateljstvo policije, na izlazu iz Hrvatske, zaplijena novca, granična kontrola, božićno čudo, selo, lutrija, frizer, mještani, euri, bogati, siromaštvo, posao, Novac, MMF, novac mmf, BIH, Grude, Novac, vraćanje, Grude, Novac, vraćanje, BIH, izbori, imovina, BIH, kamate, krediti, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa , Centralna banka BiH, BIH, kredit, jamac, vraćanje, gazda, najbolji šef, bonus zaposlenicima, tvrtka, dijaspora, BIH, Novac, prevara, internet, Novac, banke, mladenci, Tečaj eura , marke, BDP, Program javnih investicija, hrvatski turizam, hrvatsko gospodarstvo, MMF, novac mmf, korisnici kredita MMF-a, financije, Ustavni sud BiH, rastrošnost, financijska sreds

Ovo je volja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koji je jučer odlučio po svaku cijenu i po hitnom postupku usvojiti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH koji se tiče trošarina na rezani duhan, a čije je usvajanje uvjet za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om). Podsjetimo kako zastupnici Doma naroda prije samo mjesec dana nisu htjeli pristali na isto ovo rješenje što je entitetske proračune i dovelo u kolaps, a entitete gurnulo u zaduženje prema komercijalnim bankama.

Stiže novac iz svijeta

Kada je u pitanju Zakon o trošarinama, isti je usvojen isključivo i samo kako bi BiH dobila oko 400 milijuna maraka od MMF-a, odnosno dvije tranše i 187 milijuna maraka za pomoć poplavljenim područjima. Podsjetimo kako je uvjet MMF-a uvjet i za dobivanje novca od Svjetske banke i ostalih institucija.
Na sjednici koja je u prvom dijelu tekla u najmanju ruku u smiješnoj atmosferi, gdje se zastupnici nisu mogli dogovoriti o procedurama i onome što su izglasovali, čulo se kako se BiH nalazi u jako lošoj situaciji kada se uslijed nezapamćenih elementarnih nepogoda proračuni susreću s dubokim deficitima koji su dijelom izazvani i smanjenjem prihoda i kako je MMF jedino rješenje. Iako pritjerani u kut, iz Kluba Bošnjaka, koji je i predložio ponovno izjašnjavanje o Zakonu o trošarinama, predložili su da se zbog neslaganja svih s ovim rješenjem nakon usvajanja Zakona usvoji i zaključak kojim se obvezuje Vijeće ministara BiH da prati efekte primjene Zakona i da u slučaju negativnih efekata predloži njegove izmjene. Izaslanik Halid Genjac (SDA) kazao je kako je ovo za sada jedino rješenje i izlaz.

RS ne pristaje na prijenos nadležnosti

Zastupnici su jučer usvojili, također po hitnom postupku, i Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, ali ne i drugi zakon koji je bio uvjet za nesvrstavanje na crnu listu- prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH.
Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti po mišljenju većine je prihvatljiv i ne zadire u nadležnosti entiteta, dok zastupnici iz RS-a ni po koju cijenu nisu željeli podići ruku za prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH jer bi se time prenijele određene nadležnosti s RS-a na BiH. Zbog takvog stava Genjac i većina iz Federacije odlučili su također glasovati protiv zahtjeva Vijeća ministara BiH da se Kazneni zakon razmatra u skraćenoj proceduri, tako da će ovaj zakonski prijedlog ostati u životu i biti razmatran u redovitoj proceduri. Hoće li Moneyval progledati BiH kroz prste ili će nas staviti na crnu listu, znat će se uskoro.
Pored navedenog, Dom naroda usvojio je i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o javnim nabavama BiH po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu BiH i mnoga druga važna zakonska rješenja.

Udar na Posavinu i Hercegovinu

Zastupnica Borjana Krišto, iako je njezina stranka podržala Zakon o trošarinama, nije postupila tako. Krišto je kazala kako smatra da isti nije dobar i da neće dovesti do povećanja prihoda, a u isto vrijeme će negativno utjecati na standard građana koji su zbog poskupljenja cigareta prešli na kupnju duhana.
-Izjednačava se cijena duhana s cijenom cigareta i mislim da on nije dobar. Smatram da je ovaj zakon izravan udar na područja gdje se uzgaja duhan, a to su Posavina i Hercegovina, poručila je Krišto.

Već 15. o crnoj listi

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar smatra kako prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona, ukoliko bude dobre volje, može biti usvojen u vrlo kratkom roku i kroz redovitu proceduru.
Prema njegovim riječima, sada BiH ovisi o drugim tijelima, posebno o FATF-u, tijelu skupine G7 koje čine vrhunski profesionalci koji se bave sprječavanjem pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. "Loptica BiH sada je na terenu gdje je teško može kontrolirati", rekao je Ćavar. On je dodao da bi FATF mogao o eventualnom stavljanju BiH na "sivu ili crnu listu" odlučivati već 15. lipnja.
"Svi oni koji su spinovali javnost u BiH da donošenje ova dva zakona nije ništa, nisu bili u pravu i imam dokaze za to", zaključio je Ćavar.

Dnevni list