Dokument o proširenju EU za 2014. bez BiH?

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
Iako u dokumentu naglašavaju da BiH i dalje ima europsku perspektivu te da je početak dijaloga na visokom nivou bio pozitivan korak, konstatiraju da su ostvareni rezultati "ispod očekivanja", a odnosi između EU i BiH "u zastoju".

"I dalje nedostaju konkretni napori koji se odnose na ispunjavanje kriterija za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potrebni za podnošenje vjerodostojne aplikacije za članstvo", istaknuto je u dokumentu.

Za sve ostale zemlje u dokumentu su predviđeni neki konkretni koraci u 2014. godini, ili je zemlja pohvaljena za učinjene napore. Za Albaniju Evropska komisija u 2014. predviđa status kandidata, za Kosovo početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, za Tursku pojačani angažman od strane EU za nastavak pregovaranja po 14 otvorenih poglavlja, za Srbiju početak pregovora o članstvu, a za Crnu Goru nastavak pregovora. Jedino se za Makedoniju ne najavljuju konkretni koraci u 2014, ali je zemlja, za razliku od BiH, pohvaljena za ono što je učinila do sada.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, je ocijenio da Europska komisija još osluškuje i očekuje neko rješenje za odluku "Sejdić i Finci" i za mehanizam koordinacije između različitih nivoa vlasti po europskim pitanjima. Podsjetio je da se ovih dana vode razgovori između predstavnika federalnih partnera uz asistenciju EU. Naveo je da će narednog tjedna biti održan sastanak ministara vanjskih poslova i da će na tom sastanku biti govora o europskom putu BiH. Naglasio je da bi, ukoliko bi stranke u Sarajevu ovih dana postigle dogovor, to moglo biti uzeto u obzir. Međutim, kako je istaknuo, nije optimist.

"Moja je procjena da se još čeka ovih nekoliko dana u Sarajevu da li će biti napravljen neki dogovor. Mislim da šanse nisu velike, a više rokova je već ranije probijeno. Tako da, nažalost, ne vidim ništa novo da se događa", rekao je Radojičić. Ocijenivši Izvještaj o napretku BiH, istaknuo je da je bilo nekih pozitivnih ocjena od strane Europske komisije u pojedinim područjima, ali da suštinski gledano, progresa u BiH nema.

Mehmed Bradarić, zastupnik SDP-a, je istaknuo da se BiH može dogoditi zastoj na putu ka EU, a da bi taj zastoj realno značio kretanje unazad što bi, po njegovoj procjeni, bila katastrofa za cijelu zemlju.

"Ja vjerujem da su sada svi ključni politički faktori u zemlji zaista shvatili da je ovo zadnja šansa. EU nam je dala tisuću šansi, a ovo je sad praktično 1001. koju moramo iskoristiti", rekao je Bradarić.

On je podsjetio da su naredne godine u Europskoj komisiji izbori i da bi, ukoliko sve ostane kao sada, BiH mogla biti u veoma teškoj situaciji, jer bi zaostala u odnosu na ostatak regije. Veso Vegar, glasnogovornik HDZ 1990, je rekao da nije veliki optimist da bi ovih dana moglo doći do dogovora u FBiH u vezi s implementacijom odluke o "Sejdić i Finci".

"Ja mislim da taj dokument Europske komisije neće utjecati na naše političke čelnike. Oni će se dogovoriti ili se neće dogovoriti neovisno od toga. Mislim da je situacija vrlo ozbiljna i da opasnost postoji da BiH ostane na začelju Europe", istakao je Vegar.

Tanja Topić, politički analitičar iz Banja Luke, ocijenila je da bi trebalo da se dogodi čudo da dođe do dogovora u vezi s ključnim temama. Prema njenoj procjeni, do poboljšanja situacije neće doći ni nakon narednih izbora, bez obzira tko bude na vlasti,prenosi dnevno.ba.

"Ja se bojim da nama nisu dovoljni novi izbori i nove političke garniture nego novi mentalni sklop u odosu na ovaj koji važi proteklih dvadeset godina. Možda je u neku ruku i dobro da konačno BiH postane ‘crna rupa' jer ćemo onda, vjerujem, svi shvatiti gdje smo. Mislim da je veliki problem do sada bilo to što smo bili u nekom bezzračnom prostoru, što bi se reklo ni tamo ni ovamo. Ovako ćemo shvatiti gdje se nalazimo i barem se nadam, početi kretati u nekom drugom smjeru", istaknula je Topić.