Dokazi koje imamo protiv uhićenih iz akcije Gibraltar ne mogu biti jači

Sipa, uhićenje, Stipe Prlić, Zoran Bakula, neven kulenović, Eronet, HT Eronet, pljačka, Stipe Prlić, Zoran Bakula
Uhićene osobe su osumnjičene za kaznena djela organiziranog kriminala, financijskog kriminala i korupcije: krivotvorenje službene isprave, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, kao i druga krivična djela.

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe nezakonitim radnjama na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet milijuna eura.

Ova sredstva su izvučena na račune off-shore kompanija u inozemstvu. Dio novca je zadržan na računima tih kompanija, a dio je prebačen na račune osumnjičenih osoba u inozemstvu, a korišten je za kupovinu skupocjene imovine u inostranstvu.

U toku su pretresi objekata na 16 lokacija s ciljem pronalaska i oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokazi u daljnjem postupku.

Uhićene osobe su privedene u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada nakon čega će biti predane Tužilaštvu na dalje postupanje.

Iz Tužiteljstva BiH je jutros priopćeno da SIPA realizira uhićenja osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala među kojima su direktor marketinške agencije S.V.R.S.A Neven Kulenović (1967.), zatim Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), također iz S.V.R.S.A., zamjenica generalnog direktora Pink BH Lajla Torlak (1978.), direktor Mreže Plus Darko Aleksić (1965.), te osumnjičeni direktor agencije Mita, Ejub Kučuk (1973.) i vlasnik agencije Fabrika, Senad Zaimović (1964.) kao i visoki dužnosnici telekom kompanije "Eronet", među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.).

Tužiteljica Dragica Glušac, koja će voditi ovaj slučaj pred Sudom BiH, kaže da raspolaže jakim dokazima protiv osumnjičenih osoba.

"Ovdje se radi o akciji godine s jako ozbiljnim djelima i visokim iznosima. Počinje saslušanje osumnjičenih i to je ono što vam mogu sada reći", kaže tužiteljica Glušac za Klix.ba.

"Dokazi ne mogu biti jači. Pismeni dokazi su najjači i najpouzdaniji. Najvažnija je papirologija koju imamo u ovom slučaju", dodala je ona.

HMS