Dok Europa lovi džihadiste, BiH ih pušta na slobodu

terorizam

U potragu se uključila i njegova majka Ghanno Gaanimi, koja ga je pozvala da se preda jer je bolje da bude zatvorenik nego mrtav. Naglasila je kako se ogriješio u vjeri te da je islam vjera mira, tolerancije i ljubavi koja ne dozvoljava ubijanje, piše Večernji list BiH.

Španjolska je policija pokrenula veliku antiterorističku operaciju, ne samo u Kataloniji već diljem Španjolske, te traži od kolega u europskim zemljama da im pomognu te da i oni rade na tome da se teroristi neutraliziraju jer europskim ulicama i trgovima više ne smiju teći potoci krvi.

Kontaktirali s ISIL-om

I dok Europa uhićuje i zatvara teroriste i njihove pristaše koji bi mogli izvršiti terorističke napade te kreće u žestok obračun s njima, vlasti Bosne i Hercegovine „nagrađuju" ih i puštaju na slobodu.

U BiH su deportirani blizanci Hodžić, osumnjičeni za planiranje terorističkih napada u Njemačkoj, a nakon sat vremena ispitivanja u zračnoj luci Sarajevo pušteni su na slobodu. Blizanci Amir i Emir Hodžić (26) godinama su živjeli u Njemačkoj te ih je pratila njemačka obavještajna služba BND zbog njihove povezanost s pripadnicima radikalnih islamističkih skupina.

Nakon što su braća Hodžić kontaktirala s pripadnicima terorističkog ISIL-a koji se nalaze u Siriji i u Iraku koji su od njih tražili da izvedu teroristički napad na njemačkom tlu, Njemačka je odlučila poduzeti radikalne mjere prema onima koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Ministar unutarnjih poslova pokrajine Mecklenburg-Vorpommern Lorenz Caffier izrazio je zadovoljstvo odlukom suda koja će dovesti do protjerivanja braće islamista iz BiH koja su uhićena zajedno s još jednom osobom krajem srpnja u protuterorističkoj akciji u Güstrowu, zbog sumnji za pripremanje terorističkih napada i povezanosti s ekstremnim islamističkim organizacijama.

Zanimljivo je da su Amir i Emir o tome obavijestili trećeg brata Semira, koji živi u Sarajevu, nakon čega su u istragu uključeni i pripadnici SIPA-e, no osim pretrage kuće i protjerivanja Egipćanke, nevjenčane supruge njihova brata Semira, druge mjere nisu poduzete.

Nevjerojatan je stav ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je, unatoč tome što je potvrdio kako su sigurnosne agencije u BiH u proteklim mjesecima blisko surađivale s kolegama iz Njemačke pri čemu je identificirana cijela mreža osoba povezanih s braćom Hodžić, kazao kako će Hodžići biti pušteni na slobodu, ali će im policija posvetiti "maksimalni tretman".

Skandalozno je da ministar sigurnosti Mektić svoje postupke opravdava činjenicom da je "Njemačka dvojicu braće okarakterizirala kao osobe koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom, no nisu im sudili jer nije bilo konkretnog kaznenog djela pa su ih onda protjerali".

I dalje vrbuju po BiH

Nakon svih dokaza koje je njemačka policija dostavila bosanskim vlastima o kontaktiranju braće Hodžić s teroristima ISIL-a, zar bi trebalo čekati da izvedu teroristički napad i pobiju nedužne ljude kako bi ih se stavilo u pritvor?

Takav stav Sarajeva ne čudi stručnjake za sigurnost s obzirom na to da oni nesmetano dopuštaju džihadistima iz BiH, koji su na ratištu u Iraku i Siriji, da preko društvenih mreža radikaliziraju i mobiliziraju državljane BiH.

Primjeri za to su Facebook profili Alije Bakije, koji se slikao u Siriji s Jasminom Keserovićem, najtraženijim džihadistom iz BiH koji je videosnimkom javno pozivao na ubijanje "Ustanite, muslimani, i ubijajte kršćane!", kao i Abdullaha Zukića, pravim imenom Edina Zukića koji iz Idliba, koji je pod kontrolom ISIL-a, svakodnevno objavljuje pozive na ubojstva.

Ta dvojica nisu izolirani slučaj, dovoljno je ući u neku grupu koju su oni osnovali i može se vidjeti način razmišljanja mnoštva Bošnjaka koji su već u jednu ruku radikalizirani.

Pitanje je do kada će vlast BiH tolerirati svakodnevni porast islamskog radikalizma i kada će bošnjački dužnosnici shvatiti da upozorenja na radikalizam i terorizam nisu atak na njih. Nadajmo se prije nego li se dogodi tragedija poput one u Parizu, Bruxellesu, Berlinu, a naposljetku i Barceloni.