Dodiku i Čoviću prijete smrću

Dragan Čović
Prijetnje su upućene i Nebojši Radmanoviću, Nikoli Špiriću, Milici Marković i Dušanki Majkić. Ista prijetnja stigla je i u centralu HDZ-a BiH u Mostaru, prenosi "Glas Srpske".

Na internetu ne postoji  portal "Patriotskog fronta BiH", ali je taj pokret često pominjan kao dio bošnjačkog pokreta u Sjevernoj Americi.

"Svebosanska konvencija BiH 29. siječnja 2009. godine donijela je odluku o formiranju Patriotskog fronta građana BiH Sjeverne Amerike", navedeno je tada u konvenciji.

Dušanka Majkić kaže da je indikativno da prijetnje stižu u vrijeme formiranja vlasti i neposredno pred konstituiranjePredstavničkog doma Parlamenta BiH.

"To je znak da ta prijetnja treba da onemogući srpske i hrvatske predstavnike da učestvuju u radu Parlamenta BiH. To je atak na sve one iz reda nebošnjaka koji jasno iznose svoje stavove zastupajući interese naroda kojem pripadaju. To je i pokazatelj kakvu BiH Bošnjaci zamišljaju, a ovo je način da se obračunaju sa političkim ličnostima iz reda nebošnjaka", kaže Majkićeva i dodaje da sve treba shvatiti ozbiljno i da istražni organi treba da se ovim pozabave.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića za sigurnost Đuro Beronja kaže da je prijetnja stigla u vrijeme inauguracije Predsjedništva BiH i da je to odmah prijavljeno nadležnim agencijama.

Glasnogovornik HDZ-a Mišo Relota kaže da je HDZ ovu i druge opasne prijetnje prijavio nadležnim institucijama.

"Pozadina je politička. Očito da neko ne može da shvati da je BiH jedino održiva po mjeri sva tri konstitutivna naroda pa je želi svojatati samo za sebe. Sav dalji posao sada je na nadležnim institucijama", kaže Relota.

Direktor Policije Gojko Vasić kaže da su preduzete sve potrebne mjere zaštite ličnosti i objekata.

U Sipi je rečeno da ta agencija u ovom slučaju preduzima sve poslove koji su u njenoj nadležnosti.