Dodik se zauzeo za Hrvate: BiH ne može naprijed ako se ne uvažavaju interesi sva tri konstitutivna naroda

Milorad Dodik političar iz RS-a, BIH, Europska unija
Dodik je kazao da će Bosna i Hercegovina pokušati doći do kandidatskog statusa ua članstvo u Europskoj uniji do studenog ove godine te da Bih ne može ići naprijed ako se ne uvažavaju interesi sva tri konstitutivna naroda.

Predsjedatelj i članovi Predsjedništva razgovarali su s potpredsjednicom Europske komisije i visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, javljaju Nezavisne novine.

"Konsenzus je europski put. Kasnimo s upitnikom, procedurama, ali bila je prilika da obavijestimo da je sve dogovoreno oko odgovora, da su ostali prijevodi i da će to biti gotovo za 20-30 dana. EU Parlament će donijeti mišljenje o BiH - čime će se zatvoriti procedura za mogući kandidatski status", poručio je Dodik.

On je kazao da će BiH do 1. studenog pokušati doći do kandidatskog statusa, ali i to da su se na sastanku mogle čuti teme koje se tiču formiranja vlasti u BiH.

"Jasno smo čuli da je Europska komisija zainteresirana za brzo formiranje vlasti, i da je NATO izvan domena. Trebalo bi izbjeći pitanje uvjetovanja izbora novih tijela vlasti, prije svega Vijeća ministara", izjavio je Dodik.

Dodik smatra da je to jasna poruka iz Europske unije Bosni i Hercegovini da se vlast mora formirati - jer onda izbori i izborni proces nemaju smisla.

"Želim istaknuti da su unutarnja pitanja u BiH vezana za reformsku agendu, to treba raditi. Potrebno je intenzivirati reforme javne uprave, sustava javnih nabavki, pravosuđa...", rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

"Sve smo to spomenuli, upitnik i formiranje vlasti su ključne. Isticale su kolege i regionalne probleme, poput Pelješkog mosta, oni su koristili to svoje individualno pravo", naveo je Dodik.

Dodik je istaknuo i to da je primijetio određenu dozu skepticizma - jer je bilo mnogo najava oko termina predaje odgovora na Upitnik EU.

Rekao je i to da je savršeno jasno da je BiH složen mehanizam, da se pojavljuju pitanje koja blokiraju kretanje BiH, poput preispitivanja ustavnosti imena Republike Srpske, Deklaracije o položaju Hrvata, majorizaciji Hrvata u BiH - i da to ljudi u Europskoj komisiji znaju.

Na koncu obraćanja novinarima on je kazao da BiH ne može naprijed ako se ne uvažavaju interesi sva tri konstitutivna naroda.