Dodik odbija smještanje migranata u RS-u čak i uz pritisak međunarodne uprave

Ilegalni migranti
Arhiva

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik odbacio je u petak mogućnost smještaja migranata na području Republike Srpske (RS), čak i ako to naloži međunarodna uprava u BiH.

Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Nermin Kljajić izjavio je kako su predstavnici britanskog veleposlanstva obećali da će zemlje članice Vijeća za provedbu mira (PIC), koje nadzire rad visokog predstavnika razmatrati razmještaj migranata na području cijele zemlje, uključujući RS.

"PIC ne može ništa odlučiti. U RS-u neće biti migrantskih centara", rekao je Dodik novinarima.

Dodik se nedavno našao na meti kritika izaslanstva njemačke vlade i Bundestaga koje je pozvalo vlasti u BiH da se hitno dogovore o rješavanju migrantske krize.

Njemačka i EU spremne su osigurati BiH dodatnu financijsku i svaku drugu pomoć, a uvjet je da zemlja jasno definira svoje potrebe u odnosu na problem ilegalnih migracija.

Najveći migrantski pritisak je na području Unsko-sanske županije u kojoj su tisuće migranata smještene u vrlo lošim uvjetima.

Iako je premijer Denis Zvizdić najavio premještanje migranata kod Tuzle i Sarajeva, tome su se usprotivile lokalne vlasti, dok RS od ranije ne dopušta zadržavanje migranata na području tog entiteta.