Dodik nudi savezništvo Čoviću, a Tihić Lagumdžiji

Milorad Dodik, Dragan Čović
Mi mislimo da predsjedatelj Vijeća ministara BiH treba biti Hrvat. Mi ćemo podržati Čovića odnosno onoga iz njegove stranke tko bude kandidat - kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Ustvrdio je kako je SNSD na proteklim općim izborima ostvario "apsolutnu pobjedu" na entitetskoj razini te je ocijenio kako će uspostava izvršne vlasti u Republici Srpskoj stoga biti obavljena bez poteškoća.

Čović i Dodik su prije izbora u BiH potpisali sporazum o strateškom partnerstvu HDZ BiH i SNSD-a pa Dodikova potpora mogućem kandidatu HDZ-a za dužnost državnog premijera ne predstavlja posebno iznenađenje.
SDP inzistira na poziciji predsjedatelja Vijeća ministara

Na poziciji predsjedatelja Vijeća ministara BiH u novom sazivu inzistira međutim i Socijaldemokratska partija BiH (SDP), koja za tu dužnost kani predložiti predsjednika stranke Zlatka Lagumdžiju.

U SDP-u drže kako oni imaju pravo na to mjesto jer će u Zastupničkom domu Parlamenta BiH biti pojedinačno najjača stranka.

Lagudmžija se tijekom dana u Sarajevu sastao s diplomatima nekoliko zapadnih zemalja te Rusije i Turske, akreditiranih u BiH. Iz SDP-a je priopćeno kako je Lagumdžija prenio da njegova stranka neće dopustiti nikako ucjenjivanje potencijalnih partnera radi uspostave vlasti te da će inzistirati na prihvaćanju programa reformi.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić tijekom susreta u Sarajevu prenio je pak američkom veleposlaniku u BiH Patricku Moonu kako je ova stranka spremna za suradnju s SDP-om na svim razinama vlasti najavivši istodobno kako će SDA biti zapreka svim pokušajima destabiliziranja i podjele BiH.

 hina