Dodik: Nitko neće otimati od RS-a za neko virtualno Sarajevo ili BiH

Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, dragan čavić, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Sarajevo, policija, Milorad Dodik, BIH, Sarajevo, Milorad Dodik, BIH, ustavni sud, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska
...OHR zadržava u BiH, jer se vjeruje da će neka rješenja biti nametnuta na silu...

Reagirajući na izjavu visokog predstavnika da bi "odcjepljenje Republike Srpske od BiH predstavljalo posthumni trijumf Slobodana Miloševića i dokaz da se etničko čišćenje isplati", Dodik je danas u Bijeljini rekao da je OHR odavno trebao biti zatvoren i najmanje ovisi od Valentina Inzka kako će se procesi dalje odvijati.

"Kršćanska vjera poručuje 'o pokojnicima sve najbolje' i ne treba govoriti na način na koji je Inzko govorio", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da RS samo traži svoj daytonski položaj i poštivanje nadležnosti iz Daytona.

"Vrlo dobro smo naučili šta piše u Daytonu, a to bi i Inzko mogao. Naša službena politika definitivno je politika poštivanja Daytona i njegovog slova, kao i vraćanja onoga što nam je on dao, a ne da netko nasiljem otima i džepari Republiku Srpsku da bi bile osigurane nadležnosti za neko virtualno Sarajevo ili BiH ", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da RS nema ništa protiv teritorijalnog integriteta BiH, ali da on ne može biti u stalnom procesu centralizacije, već mora biti u procesu decentralizacije.

"U okviru toga usmjereni smo k pitanjima europskih integracija, s tim što naš osjećaj tih integracija sigurno nije na onom nivou koji smo imali prije nekoliko godina", rekao je Dodik, navodeći da pitanje kako će se "poslagati" Europa, uopće ne ovisi o Republici Srpskoja.

On je naglasio da je BiH za Republiku Srpske "prihvatljiva da nam ne smeta i da je koristimo onoliko koliko nama treba".

Ako takvu BiH mogu prihvatiti i drugi, mi možemo tu biti, ako ne budemo, sagradit ćemo Republiku Srpske svjesni realnosti odnosa, procesa u svijetu, svjesni arogancije kao što je i ova visokog predstavnika ", rekao je Dodik.

Raspad ili opstanak neke države ne ovisi od vanjskih deklaracija toliko koliko od unutarnjih odnosa, rekao je izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić povodom izjave visokog predstavnika.

"Ako se raspala onako 'skladna' komunistička Jugoslavija i Sovjetski savez, držan ogromnom vojnom silom, sve se može raspasti, pa i BiH, ali za to su odgovorni njezini unutarnji faktori i oni koji su najbrojniji, jer su oni i najodgovorniji. I tu neće pomoći nikakva Inzkova deklarativnost u smislu ne može ili može, nego unutarnji odnosi i stanje koje se, naravno, može pospješiti ili sprečavati izvana, ali do izvjesne granice i mjere ", poručio je Vasić.

Hoće li Republika Srpska biti samostalna ili ne, to nikada više neće ovisiti od visokog predstavnika u BiH već od toga da li tri konstitutivna naroda u BiH mogu postići politički dogovor o zajedničkom životu - izjavila je zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Majkić je komentirajući izjavu visokog predstavnika izrazila nadu "da je njegov kraj blizu i da ljudi poput njega neće nikada više biti u poziciji da donose krupne odluke".

"Stavljati se tako otvoreno na stranu jednog naroda u BiH znači da je visoki predstavnik oličen u Valentinu Inzku uvelike pomogao da se odnosi u BiH ne poprave, nego da budu na stranputici", smatra Majkić.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa / PDP / Borislav Borenović smatra da izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, može samo pogoršati političku stabilnost u BiH.

"To su najobičnije gluposti i izjava predstavnika međunarodne zajednice, koji uopće ne treba baviti nečim što apsolutno može samo pogoršati političku stabilnost u ovoj zemlji", rekao je Borenović.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić ocijenio je danas da je izjava "vrlo opasna i krajnje neprimjerena provokacija Srba".

"Mislim da je to vrlo opasna i krajnje neprimjerena provokacija Srba u BiH", rekao je Đokić.

Ako svjetski fanatizam Republiku Srpske bude tjerao u neovisnost, ona od toga neće bježati, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, reagirajući na izjavu visokog predstavnika.

poskok.info