Dodik: Ne mogu prihvatiti da se vojska raspoređuje na granici sa Srbijom i Crnom Gorom

Milorad Dodik predsjednik RS-a

"Ostali smo bez bilo kakve odluke. Zahtjev koji je predložio Željko Komšić, a podržao Šefik Džaferović, išli su da se da nalog pripadnicima Oružanih snaga da čuvaju granicu. Ja sam to odbio.

Tu odluku neće moći donijeti. Oružane snage nemaju tu nadležnost. Ja sam prije godinu tražio takvu mjeru. Nije podržana i ja sam se pomirio s tim", rekao je Dodik. Poručio je da, kao član Predsjedništva BiH iz RS-a, ne može prihvatiti da se vojska raspoređuje na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

"Nisam prihvatio ni uvođenje Frontexa. To bi bila jedna mazohistička odluka jer bi se migranti zadržavali u BiH. Preglasan sam u pogledu Frontexa. Procedura govori da se te točke mogu vratiti u redovnu proceduru.

Ja mogu potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa", istakao je on. Napominje kako je, također, bila inicijativa da se od Vijeća ministara traži da pokuša nešto uraditi.

"Imamo potpuno sterilno Vijeće ministara koje nije uradilo ništa u procesu problema", kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nije podržao ni zaključak da se centri za smještaj migranata rasporede na prostoru cijele BiH.

"RS ima svoj stav o tome i nije ga mijenjala. RS ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu. Predsjedništvo preporučuje Graničnoj policiji i entitetskim policijama da naprave koordiniran plan. Džaferović je bio uzdržan. Ako me pitate kad će biti sljedeće sjednica - ne znam", zaključio je Dodik.