Dodik: Mi ne volimo BiH i čekamo svoj trenutak

dodik, Sarajevo, BIH, Bakir Izetbegović, Turska, Federacija BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, samostalnost, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, Mladen Bosić, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, prosvjedi, BIH, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, BIH, OHR, Milorad Dodik, BIH, Republika Srpska, Milorad Dodik, Republika Srpska, izjava, Predsjedništva BiH, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, Krim, Milorad Dodik predsjednik RS-a, vehabije, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Milorad Dodik predsjednik RS-a
...kako su razgovarali o pitanju dvojnog državljanstva Srba koji žive u RS-u, o kraku Južnog toka, potencijalu rijeke Drine i situaciji na Krimu, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je kazao kako su tijekom sastanka razgovarali o unaprjeđenju odnosa Srbije i RS-a i istaknuo kako će to unaprjeđenje biti iz maksimalno poštivanje Daytonskog sporazuma i teritorijalnog integriteta BiH.

Vučić i Dodik su, između ostalog razgovarali i o iskorištavanju energetskih i turističkih kapaciteta rijeke Drine.

Predsjednik RS-a je pokrenuo temu o posebnom kraku Južnog toka koji bi trebao prolaziti kroz BiH. On je kazao kako je obavijestio Vučića da iz FBiH može doći do negativnog odgovara o tom pitanju. Dodao je da je RS spremna razgovarati o posebnom kraku Južnog toka sa Srbijom i trećim partnerom Gazpromom.

Dodik je čestitao Vučiću na briljantnoj pobjedi na izborima i rekao da je za njega i RS važno da su izbori u Srbiji omogućili moćnu institucionalnu Srbiju, jer je svima u regiji za stabilnost potrebna što jača Srbija.

Na pitanje Dodiku o mogućnosti raspisivanja referenduma u RS-u on je rekao da kao političar poštuje osjećanja ljudi koji žive tamo i koji žele osjećati pripadnost Srbiji.

- Što se tiče ljubavi, mi ne volimo BiH. Poštujemo politički stav Srbije, ali se ne osjećamo komotno u BiH. Nas BiH previše košta i koči u određenim pitanjima kao što su europske integracije, rekao je Dodik dodavši da "oni čekaju svoj trenutak".

On je dodao da je RS prije četiri godine dala odgovore za europski put BiH, ali da su u FBiH vještački konstruira da su Srbija i RS krive za nepočinjanje pregovora BiH s EU.

- RS poštuje Daytonski sporazum, ali onako kako piše u sporazumu, a ne razna rješenja koja nam nameću, rekao je Dodik. Istaknuo je da je vrijeme da se Srbija uključi u provođenje sporazuma koji za sada provode i zemlje koje nisu sudjelovale u njegovom sastavljanju.

- Sarajevo je puno političkih problema. Tamo su postavljane bošnjačke elite koje sve koče, rekao je Dodik.

Dodik je rekao kako prati situaciju na Krimu, dok je Vučić rekao kako ne može iznositi stav o tome, jer to ne može učiniti dok je Vlada u tehničkom mandatu. On je rekao da će voditi računa prvenstveno o interesima Srbije i njezinih građana.

Rekao je da Srbija neće biti neprijatelj Rusiji i da je za poštivanje međunarodnih prava i normi, ali da lekcije ne mogu držati oni koji su prekršili pravo u slučaju Kosova.