Dodik kritizirao Izetbegovićevu podršku Erdoganu

Milorad Dodig
...Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu, koji je na pobijedio na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Turskoj.
Dodik je kazao da Izetbegović priziva Erdoganovu pobjedu na izborima kako bi se Bošnjaci mogli obračunati sa Srbima i Hrvatima u BiH. Komentirajući sinoćnju poruku Izetbegovića koja je prenesena za vrijeme predizbornog skupa vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) u turskom gradu Konyi - u kojoj je Erdogana nazvao vođom svih muslimana - Dodik je kazao da je riječ o "poltronskoj politici".

"Za nas koji to redovno pratimo ne bi trebalo predstavljati iznenađenje njegovo poltronsko nastojanje da ovdje prizove nekog snažnog muslimanskog vođu iz svijeta koji bi nesumnjivo uvijek bio na strani muslimana u BiH. Ovo je nesumnjivo još jedna potvrda aspiracija koje idu za tim da se ponovo prizovu tursko uplitanje i vladanje, odnosno vrijednosti koje su neprihvatljive za nas", izjavio je Dodik.

Pri tome je dodao da Izetbegović očekuje potporu islamskih lidera kako bi se obračunao s drugim narodima u BiH.

"On (Izetbegović) to vidi, naravno, u Turskoj i u Erdoganu i u tom pogledu apsolutno nama koji živimo ovdje takvom izjavom o njegovom vođi poručuje: 'Evo morate pričekati da bude izabran, pa ćemo se obračunati s vama'. Tako mi, bar, trebamo razumijeti ako imalo politički razmišljamo i pronicljivo gledamo", dodao je Dodik.

Bakir Izetbegović podržao je jučer turskog premijera Erdogana u predsjedničkoj kampanji ustvrdivši da je on lider muslimana svijeta.

Erdogan je zahvalio na Izetbegovićevim riječima, istaknuvši da i Turci vole BiH i braću Bošnjake, te mole za BiH, jedinstvenu zemlju Bošnjaka, Srba i Hrvata.