Dodik isporvocirao sudionike skupa političkih čelnika BiH pa "zbrisao"

Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, RAK, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, nadležnost, Zakon, imovina, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Politika, Milorad Dodik, BIH, karađorđevo, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Treći entitet, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Vijeće ministara, autonomija, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, SDP BIH, BIH, Trebinje, Milorad Dodik, stranka za bih, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, SNSD, Hrvati u BIH, ustav, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, SDP BIH, SDA BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Reis Cerić, Mevlid Jašarević, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zdravko Krsmanović, Gornja Drina, SNSD, Mi
Susret političkih čelnika iz Bosne i Hercegovine što ga je u Italiji organizirala njemačka zaklada "Konad Adenauer" nije naznačio mogućnost konačnog dogovora o uspostavi vlasti u BiH a jedan od ključnih aktera Milorad Dodik napustio je taj skup već u nedjelju iako je on trebao trajati do utorka.

Želi ustavni mehanizam za mirni razlaz

Kako su izvjestili lokalni mediji u BiH, Dodik koji je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) najjače strane s područja Republike Srpske, skup u Cadenabbiji napustio je uz obrazloženje kako ima obveza u Banjoj Luci. Prije toga je u raspravi ponovio svoje poznate teze o potrebi što veće decentralizacije BiH te jačanja uloge entiteta.

Mediji u BiH su prenijeli je kako je Dodik ovoga puta otišao i korak dalje sugerirajući kako bi se reprezentacije entiteta trebale samostalno pojavljivati na međunarodnim sportskim natjecanjima te kako bi se u ustav BiH trebao ugraditi mehanizam koji bi osigurao "mirni razlaz" odnosno disoluciju BiH kao države.

Tihić zabrinut, Ljubiću sve normalno

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić to je i potvrdio nazvavši Dodikov istup zabrinjavajućim. Predsjednik Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović (SDP BiH) istaknuo je u izjavi za BHT 1 kako je Dodikov istup odmah izazvao burna reagiranja te kako je i njemu i međunarodnoj zajednici upućeno jasno upozorenje da "ne postoji ni teorijska mogućnost mirnog razlaza BiH".

Za predsjednika HDZ 1990. Božu Ljubića sve što se čulo tijekom dana u Cadenabbiji je već dobro poznato a dodao je kako se, po njegovu sudu, razgovaralo u "tolerantnom ozračju".

- Ništa novo se nije čulo, izjavio je Ljubić no pri tom je konstatirao kako je važno to što se razgovaralo otvoreno.
Organizator skupa u Cadenabbiji najavio je kako će on biti posvećen isključivo razmatranju ustavnog ustroja BiH i njegove kompatibilnosti sa standardima koji vrijede u Europskoj uniji. No s obzirom na činjenicu kako su tamo pozvani predsjednici šest najvećih parlamentarnih stranaka iz BiH bilo je naznaka da bi se moglo razgovarati i o upostavi novog Vijeća ministara BiH.