Dodik i Mujezinović dogovorili deblokadu Elektroprijenosa BiH, 110 kV postrojenja se vraćaju entitetima

Milorad Dodik

On je naveo da će ova kompanija nastaviti da radi i odlučuje u skladu sa Zakonom o njenom osnivanju, što znači da "neće biti primjenjivane odluke međunarodnog predstavnika u BiH".

"Dogovoreno je da do kraja narednog tjedna bude održana sjednica Upravnog odbora komapnije i da na njoj bude izvršeno imenovanje u status vršitelja dužnosti svih članova Uprave kojima je istekao mandat. U status vršitelja dužnosti imenuju se oni kojima je istekao mandat do utvrđivanja novog Upravnog odbora. Uprava će raspisati konkurs za sva ta mjesta gdje se utvrđuje status vršitelja dužnosti", izjavio je Dodik novinarima nakon susreta sa Mujezinovićem.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da na Upravnom odbroru bude formirana stručna ekipa koja će napraviti elaborat kako bi 110-kV postrojenja bila vraćena entitetima, odnosno elektroprivredama RS, BiH i Herceg-Bosne.

On je istakao da će biti utvrđen i usvojen plan održavanja elektromreže kako ne bi došlo do njenog pada u predstojećem zimskom periodu.

"Shodno ranijim dogovorima biće aktiviran plan investicija za 2010. godinu kako bi sredstva koja se nalaze na žiro-računu mogla da budu aktivirana. To znači da će investiranje i održavanje biti obavljano u kapital odnosu kako je to predviđeno formiranjem komapnije", naglasio je Dodik.

Premijer RS je naveo da bi Upravni odbor kompanije na narednoj sjednici trebalo da pripremi i da odgovore na važna pitanja koja su otvorena o problemu funkcioniranja "Elektroprijenosa BiH".

On je najavio da bi 10 dana nakon sjednice Upravnog odbora kompanije trebalo da bude održana Skupština akcionara na čijem će se dnevnom redu naći sve stvari koje su bile problematične - od kapital odnosa, zapošljavanja, operativnih procedura itd.

"Imamo mapu kretanja, ali nismo riješili bazična pitanja. To su operativna područja, odnosno usaglašavanje Statuta sa zakonom, ali to je stvar Skupštine. Ovo omogućava deblokadu i da sustav, koji inače funkcionira bez zastoja, bude dodatno osposobljen za zimsku sezonu", naglasio je Dodik.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo je 18. rujna zakone kojima se regulira rad kompanije "Elektroprijenos BiH", ali je Vlada RS te naredbe odbacila uz obrazloženje da zadiru u vlasničke odnose i krše prava akcionara.