Dodik: I Hrvati se zalažu za raspad BiH, mada oni to nikada neće reći javno

Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, dragan čavić, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Sarajevo, policija, Milorad Dodik, BIH, Sarajevo, Milorad Dodik, BIH, ustavni sud, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska
...jer ne želi biti okarakteriziran kao netko tko ruši taj dokument, ali da Srpska, ako situacija postane nepodnošljiva, tada ima legitimno pravo zatražiti samostalnost.

Dodik je danas u Moskvi rekao da želi što je moguće snažniju Republiku Srpsku.

- Nemamo ništa protiv Bošnjaka i Hrvata, ali smo protiv toga da nam se nameće tuđa volja, istaknuo je Dodik za "Glas Rusije".

On je dodao da se situacija u BiH može razvijati u dvije potpuno suprotne varijante - jedinstvena država ili disolucija. Prva je stvaranje jedinstvene države što je povezano sa neizbježnim političkim nasiljem, jer ne postoji suglasnost među narodima. Druga varijanta je disolucija, odnosno raspad, za što se zalažemo mi i Hrvati, mada oni to nikada neće reći javno, dok su Bošnjaci protiv, naglasio je Dodik.

On je rekao da su to dva suprotstavljena procesa, te da će BiH u sljedećim godinama, očigledno, nastaviti biti problematična država.

Dodik je napomenuo da je u BiH ostalo još pola godine do izbora, ali da je izgleda netko u međunarodnoj zajednici odlučio da, pošto je sadašnju političku strukturu Republike Srpske nemoguće smijeniti voljom srpskog naroda, ubaci "mekše političare koji će, budući da su oduševljeni Zapadom, potpisati što god treba".

On je podsjetio da Srpsku nisu zahvatili neredi praćeni nasiljem, ali da prosvjedi socijalno nezaštićenih skupina stanovništva imaju svoje mjesto.

- Određeni centri moći opet pokušavaju te skupine iskoristiti za svoje ciljeve, tvrdeći da je to borba protiv postojećeg sustava, naglasio je Dodik.

On je ponovio da je BiH nemoguća bez postojanja međunarodne zajednice, jer nema potencijala i unutarnjeg konsenzusa.

- Sada međunarodna zajednica kaže - mi smo davali veliki novac i ne možemo odustati od svog projekta. Oni su dugo plaćali ogromnu grešku koja se zove BiH i sada pokušavaju podržati prosvjede, prije svega zbog toga da bi pod pritiskom bila donijeta nova politička rješenja, istaknuo je Dodik.

On je naveo da su se visoki predstavnici uvijek ponašali nadmeno, da su mijenjali zakone, međunarodne sporazume.

- Katastrofalno je što je Daytonski sporazum mijenjan prema odluci visokog predstavnika čiji je zadatak bio suprotan - poštovati načela tog dokumenta, rekao je Dodik.

srna