Dodik i Čović dogovorili zajednički prijedlog za izmjenu izbornog sustava

Dragan Čović

...određeni etnički inženjering - rekao je danas lider SNSD-a Milorad Dodik nakon razgovora  sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.  

 
"Dogovorili smo se da, nakon konstituiranja parlamenta BiH, naše dvije partije prvi put u političkoj povijesti BiH, budu zajednički predlagač izmjena Izbornog zakona BiH kako bi taj inženjering bio onemogućen  i da bismo dobili autentične predstavnike političkog i nacionalnog života, kao predstavnike u BiH, što bi vodilo ka dugoročnoj stabilizaciji u BiH", najavio je Dodik, dodajući da bi u BiH izbori bili locirani  u tri izborne jedinice.

Dodik je na tiskovnoj konferenciji u Banjaluci  naveo da je uočeno da je određeni etnički inženjering  koji je proveden u dva navrata nad hrvatskim narodom biranjem Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, pokušan da bude proveden  i u RS nad srpskim narodom, potporom Mladenu Ivaniću što su  učinile  jedan broj  stranaka i sve  strukture  bošnjačke političke i vjerske scene. Dodik je ocijenio  da je za dugoročnu  stabilnost BiH i njen europski put  od ključnog značaja da na mjestu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH bude Hrvat i da će SNSD podržati da to bude neko ih HDZ-a, vjerovatno Dragan Čović.

"Od ključne važnosti je da se održi princip koji je do sada važio u BiH da se za mandatni period rotiraju predstavnici naroda na mjestu predsjedavajućeg Savjeta ministara. Zato je sasvim logično i potrebno da poslije Adnana Terzića i Nikole Špirića to bude Hrvat, a SNSD podržava da to bude neko iz HDZ-a, vjerujemo Čović. Na taj način šaljemo poruku svima kojima je do stabilizacije političkih prilika i institucija u BiH, da se ovakav pristup prihvati i da možemo da razgovaramo na tu temu", rekao je Dodik.  On je istakao da ne može uticati na to ko će biti predstavnik Bošnjaka na tom mjestu, ali da je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija personalno neprihvatljiv za funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara, zbog njegove osobne pozicije i ega koji pokazuje.

"Lagumdžija, kao predstavnik Bošnjačkog instituta, veoma je deklarirani  Bošnjak i njegova politička deklaracija kao nekog multietničkog lidera potpuno je sumnjiva, spekulativa i usmjerena na to da afirmira bošnjačke nacionalne interese, a ne interese svih", rekao je Dodik, navodeći kao primjer Lagumdžijino ponašanje prema hrvatskom narodu. On je istakao da SNSD podržava da se okupe hrvatske političke stranke i zajednički nastupe u  organima BiH, dodajući da ima saznanja da se na tome nešto radi.

"Mi u RS spremni smo da,  razgovaramo sa predstavnicima političkih partija iz RS o zajedničkom nastupu", rekao je Dodik i dodao da se kod Bošnjaka to već dešava između SDP-a i SDA, koji pokušavaju da to predstave kao priču o građanskom modelu.

srna