Dodik: Čestitam Hrvatskoj, a Sarajevo je za mene inozemstvo

Milorad Dodik
"Velika je stvar i za čitavu regiju da je Hrvatska od ponoći i službeno članica EU", kazao je Dodik i dodao da će se BiH stoga morati prilagoditi nekim novim uvjetima i procedurama.

Kao primjer da u BiH nisu iskreni odnosi, on je naveo slučaj rješavanja duga za ruski plin.

"Političko Sarajevo inzistira na obavezama RS, a kada je u pitanju jedinstevni matični broj onda bi degradirali RS", tvrdi Dodik.

"Taj dvojni standard ne može proći", kazao je on i naglasio da se u BiH mora poštivati Ustav, jer kada se dosljedno provedu sva ustavna rješenja, država će se brže kretati ka EU.

Potrebno je, tvrdi Dodik, odustati i od projekata majorizacije i centralizacije, jer oni "ne mogu proći", kao u slučaju presude Sejdić-Finci i formiranja građanske priče.

Naveo je da ne zna kako će se BiH kretati ka EU, i volio bi da ide brže, ali je sve stalo jer se, tvrdi, ne mogu riješiti odnosi u FBiH po pitanju presude Sejdić-Finci.

Zbog toga je, kaže Dodik, zarobljena čitava BiH, kao i po pitanju JMBG, koji, ponovio je, nije bio problem RS, jer je imala odluku Vlade RS-a o tom pitanju.

"Spinovanjem" se, kaže Dodik, svaki problem iz FBiH pokušava prenijeti na razinu BiH.

Za sutra najavljene prosvjede u Sarajevu, prokomentirao je riječima da je za njega "Sarajevo inozemstvo" i da građani mogu da "izlaziti i raditi što god hoće, jer to RS ni malo ne obavezuje".

"Za nas su prosvjedi važni samo u jednom elementu, a to je da je nedopustivo da ljudi, prije svega Bošnjaci, izađu i blokiraju institucije te traže da se pod tom blokadom donose odluke. To je nedopustivo, a njihovo okupljanje može trajati stoljećima, ali ne mogu računati da će dovesti do toga da predstavnici RS rade u takvoj atmosferi", kazao je Dodik.

(FENA)