Dodik - Bosić: Posavina ne može u 'treći entitet

dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, entitet, Republika Srpska, Milorad Dodik, Valentin Inzko, Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske i Stranke nezavisnih socijaldemokrata Dodik i čelnik Srpske demokratske stranke Bosić, koji su u Banja Luci potpisali dokument o zajedničkom djelovanju u tijelima vlasti na razini države BiH, tom su prigodom istaknuli kako za njih teritorijalna cjelovitost RS ostaju neupitna te kako ne može biti govora o izdvajanju bilo kojeg dijela teritorija iz sastava tog entiteta, piše tportal.hr.

- RS je nedjeljiva politički i teritorijalno i to je osnova svakih mogućih razgovora. Svako zadiranje u teritorijalne i političke kompetencije RS isključuje bilo kakvu mogućnost dijaloga, rekao je Dodik novinarima zamoljen da komentira izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića po kojemu bi u novi entitet trebali ući i dijelovi Posavine, u kojoj su prije rata Hrvati činili većinsko stanovništvo, a koji su sada u sastavu Republike Srpske.

Mladen Bosić je potvrdio kako i SDS ima isti odnos prema mogućem teritorijalnom preustroju BiH.

- Nemamo ništa protiv toga da se partneri u Federaciji BiH dogovore kako riješiti položaj i pitanje Hrvata u BiH, kazao je Bosić.

Dodik i Bosić potvrdili su kako će njihove dvije stranke u Parlamentu BiH djelovati kao zajednički blok te su izrazili očekivanja kako će do uspostave nove vlasti na državnoj razini doći razmjerno brzo s obzirom da je već formiran hrvatski blok, koji čine HDZ BiH i HDZ 1990., kao i da je sigurna suradnja SDP BiH i Stranke demokratske akcije, koje bi uglavnom zastupale bošnjačke intrese.