Doći će do smanjenja isporuke struje na cjelokupnomu potrošačkom prostoru EP HZ HB

Milorad Bahilj, Ivo Bradvica, Elektroprivreda HZHB, struja, Zoran Mikulić, Aluminij Mostar, Ivo Bradvica
...Vlada FBiH nema točne podatke i kako ne prepoznaju stvarno stanje. Dvojica ministara u Vladi FBiH, ministar trgovine Milorad Bahilj i ministar pravosuđa Zoran Mikulić, boravili su danas, u ime entitetskih vlasti, u Aluminiju, gdje su se, zajedno s direktorom mostarske tvornice Ivom Bradvicom, obratili novinarima, iznijevši zapanjujuće podatke o više no alarmantnomu stanju u kojemu se nalazi ukupno potrošačko područje Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne.

- Cijena prema kojoj kupuju struju otišla je nebu pod oblake i k tomu su ostali bez 90 MW pa su izgledne redukcije prema načelu 4-8 sati. Jednostavno, struju nemaju gdje kupiti, građanstvo je neorganizirano, svjedoci smo tučnjava u trgovinama, cijene namirnica se udvostručuju, nestaje nafte, sve se radi ad hoc i ne mogu se oteti dojmu kako su, kada je riječ o Mostaru, mjesne vlasti potpuno podbacile. Vozila su neopravdano na prometnicama, kamioni blokirali magistrale, građani su odsječeni, a pojedinci se ponašaju samovoljno... - ogorčeno je krenuo Bahilj, najavivši kako će, kao resorni ministar, sutradan izdati zapovijed svim trgovcima za vraćanje cijena svih namirnica na razinu na kojoj su bile prije ove nepogode.

Ministar Mikulić nešto je smirujućim tonom kazao kako EP HZ HB ima sigurne zalihe negdje do 11. ovoga mjeseca, pod uvjetom da ne dođe do novih prirodnih havarija.

Direktor Bradvica iznio je konkretan podatak o tomu kako je Rudnap prije dva dana jednostrano otkazao Elektroprivredi HZ HB ugovor o isporuci 90 MW struje, bez ikakova pojašnjenja, a u procesu je raskidanja i ugovor koje to elektroprivredno poduzeće ima s Bugarskom, premda je u oba slučaja riječ o međunarodnim ugovorima.

- To više nije razina odgovornosti jedne male elektroprivredne kuće. To je odgovornost i problem entitetskih, čak i državnih vlasti. To je problem cijele regije, ali taj problem ne će trpjeti isključivo Aluminij i, moram to reći, nije mi jasno kako rukovodeći kadar EP HZ HB ovu informaciju zadržava za sebe, a istodobno resorni federalni ministar Erdal Trhulj daje izjave kako nitko ne treba strašiti građane jer će struje biti. Očito, ministar Trhulj i predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić nemaju točne informacije i molim ovdje nazočne ministre za žurnu reakciju po tomu pitanju. Ponavljam, ovaj teški trenutak moramo dijeliti svi. Nije više riječ o cijenama struje, nije više riječ o tomu tko ima kakovo stajalište, nego o tomu da struje nema! Nema! Aluminij je spreman već od ponedjeljka primati čak 35 MW manje od 125 MW koliko ukupno prima od ove elektroprivrede, ali zahtijevamo da svim potrošačima bude smanjena isporuka struje u tomu postotku. Jednostavno, ako na potrošačkomu području EP HZ HB treba zavladati mrak, neka bude mrak, pa ćemo i mi ugasiti proizvodnju zbog te više sile, ali ako je rješenje smanjenje u postotcima, onda svima, a ne samo nama. Pa i mi smo građani, nismo izvanzemaljci. Ako nam u ponedjeljak ne će biti one količine struje koju očekujemo, to moramo znati u petak, jer je proces gašenja elektrolitičkih ćelija složen i dug - kazao je Bradvica, podvukavši kako je EP HZ HB doslovce u situaciji da danas nabavljaju struju za sutrašnje potrebe.

- Ako padne novi snijeg, ljudi, slijedi užas. Nikšić, Trhulj i cijela Vlada toga moraju biti svjesni. Ako Trhulj, dajući smirujuće izjave, misli samo na potrošače EP BiH, koja uspješno stabilizira svoje područje, onda mi nije jasno je li znade kako smo i mi dijelom FBiH. Od predsjednika Vlade i od cijele Vlade zahtijevamo najveću moguću ozbiljnost i prepoznavanje stvarnoga stanja stvari. Ako dođe do kolapsa i ako Aluminij nenajavljeno ostane bez struje, nitko više ne će moći kazati kako nije znao. Naš je navodni povlašteni položaj što neke usijane glave sve probleme uporno žele prebiti preko gospodarstva, umjesto da osmislimo kako pregurati ovu krizu, pa sjednemo i osmislimo kako riješiti probleme stalnoga nedostatka struje u odnosu na goleme potrebe Elektroprivrede HZ HB - zaključio je Bradvica, uza slaganje dvojice ministara.

aluminij.ba