FOTO  Dobro je činiti dobro- Završena četvrta volonterska akcija 72 sata bez kompromisa

BIH, volontiranje

...mladih „Ivan Pavao II." održana je četvrta, do sada najveća volonterska akcija mladih pod nazivom „72 sata bez kompromisa" u Bosni i Hercegovini.
Akcija na kojoj je sudjelovalo 1 100 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine razbila je predrasude o pasivnim mladima u našoj zemlji koji su pokazali da volonterizam nije samo definicija nego životni stil, te da mladi u našoj zemlji mogu i hoće i da im samo treba ukazati povjerenje i pružiti priliku.
Razvijanje solidarnosti mladih prema potrebitima, zajedničko djelovanje s mladima različitih religija iz raznih mjesta Bosne i Hercegovine kroz volonterski rad, podizanje svijesti o važnosti volonterskog djelovanja, osnovni su ciljevi volonterske akcije, što savršeno opisuje i geslo „volontiRAJ NA ZEMLJI".

Više od 80 projekata u dječjim vrtićima, dječjim domovima bez roditeljskog staranja, dječjim domovima za djecu s poteškoćama u razvoju, staračkim domovima, domovima socijalno ugroženih, bolesnih i nemoćnih obitelji, osnovnim i srednjim školama, crkvama, gradskim parkovima, narodnim kuhinjama, pravoslavnim, katoličkim, židovskim, muslimanskim grobljima, Konzum, Bingo i Best trgovinama mladi su uspjeli realizirati tijekom tri dana te onima na rubu egzistenzije, tužnim i samim vratili vjeru u dobro, vjeru u čovjeka, vjeru u zajedništvo.
Da je čovjeku potrebno malo kako bi napravio puno pokazali su mladi iz Bosne i Hercegovine koji su za vrijeme ove akcije ujedinjeni u činjenju dobra postavili čvrste temelje zajedništva te sve nas podsjetili na bogatstvo Bosne i Hercegovine, tj. mlade kojima ponekad samo nedostaje nekoliko riječi ohrabrenja kako bi pokazali kolika je snaga u njihovim dlanovima.

Umreženi u stvaranju dobra, mladi iz Bosne i Hercegovine pokazali su kako zajedničkim snagama mogu ostvariti mnoge snove te pomjeriti postavljene granice- da ništa nije nemoguće onome koji vjeruje. U konačnici nakon uspješno realizirane četiri volonterske akcije mladih „72 sata bez kompromisa" od 2010. godine pa sve do danas u beskompromisnu volontersku avanturu zaplovilo je 4 100 volontera koji su realizirali 330 projekata i direktno pomogli više od 10 000 stanovnika Bosne i Hercegovine.

„Imati povjerenja u mlade i njihov stvaralački potencijal znači imati povjerenja u budućnost. Ova akcija pokazala se kao izvrsna prilika da se svi zajedno odvažimo i mali koracima započnemo stazu prema onakvom svijetu kakav smo oduvijek željeli, za sebe ali i druge. Iznimno sam sretan što su mladi volontirajući na ovoj akciji pokazali da nisu tek puki promatrači stanja u našoj državi, nego vrijedna vojska koja uzima stvar u svoje ruke i mijenja ih na dobro. Hvala svim mladima, donatorima, prijateljima na podršci, te svima koji su na bilo koji način bili dio ove volonterske čarolije koja je stvarala raj na zemlji"- na kraju je zaključio Josip Milanović, projekt koordinator akcije još jednom naglasivši kako je dobro činiti dobro.