Do kraja tjedna gorivo skuplje i do 10 pfeninga po litri

benzinska pumpa petrol livno, benziska pumpa, crna kronika, nafta, Gorivo, nafta, Gorivo, Gorivo, pojeftinjenje, FBIH, uređaj, Gorivo, štednja, Ljubuški, ispekcija, radnici, Gorivo, savjeti, potrošnja, nafta, Gorivo, inspekcija, nafta, ulje, BIH, Gorivo, bivši pomoćnik, kaznena prijava, nafta, Gorivo, Gorivo, cijene, pojeftinjenje, Gorivo, Hercegovina, cijene, dizel, nafta, poskupljenje, Gorivo, pojeftinjenje, benzinska crpka, Livno, radnici, Gorivo, Gorivo, Federacija BIH, poskupljenje, Gorivo, poskupljenje, Federacija BIH, Gorivo, poskupljenje, Hercegovina, Gorivo, cijene, BIH, Gorivo, cijena, BIH, Gorivo, loše gorivo, biogorivo, alternativa za gorivo, nafta, Gorivo, sniženje, cijene, dizel, Parafin, Mostar, Gorivo, kćeri, zaborav, zaboravio
Ova informacija potvrđena je u Sektoru za cijene i analizu tržišta Federalnog ministarstva trgovine. Kako su pojasnili, radi se o prvom povećanju cijena u FBiH u posljednja tri mjeseca. - Od prošlog petka zahtjeve za odobrenje podizanja cijena goriva podnijelo je između 150 i 200 tvrtki.

Većina njih zahtijevalo je podizanje cijena za pet pfeninga, dok je mali broj njih, kod kojih su cijene bile niže nego na drugim crpkama, zahtijevali dizanje cijena goriva za 10 pfeninga - kazali su u ovom ministarstvu.

Tijekom ovog tjedna očekuje se da i preostale tvrtke, koje to do sada nisu učinile, podnesu zahtjev za izmjenu cijena.

Nisu nam mogli reći da li se u sljedećem razdoblju mogu očekivati daljnja podizanja cijena goriva, jer to, naravno, ovisi od međunarodnog tržišta, ali i određenih drugih faktora.

Do sada u FBiH nije bilo poskupljenja goriva još od polovice mjeseca studenoga prošle godine, kada su cijene na svjetskom tržištu počele padati. U susjednoj Hrvatskoj u tom razdoblju su četiri puta dizane cijene.

Na području FBiH postoji 630 benzinskih crpki, a u Federalnom ministarstvu trgovine očekuju da će do kraja ovog tjedna sve one podići cijene goriva.

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske (RS) kazali su nam da se u tom entitetu, za razliku od FBiH, znatno razlikuje sustav vezano za promjene cijena goriva.

- U RS-u ne postoji podnošenje zahtjeva za izmjene cijena prema našem Ministarstvu, već tvrtke same donose takve odluke. Ministarstvo jedino dobiva izvješće benzinskih crpki, ali ne postoje zahtjevi koje bi oni podnijeli - rekla nam je glasnogovornica Ministarstva Jovana Đurić.

Avaz.ba