Djelatnici MUP-a HBŽ kreću u štrajk; Nisu postigli dogovor s Vladom

Djelatnici MUP-a HBŽ kreću u štrajk; Nisu postigli dogovor s Vladom
Predsjedništvo Sindikata djelatnika MUP-a u HBŽ , na sjednici održanoj 03.05.2019.godine, a na osnovu konzultacija sa članstvom, donijelo je zaključak da se 24.05.2019. godine u vremenu od 11:00 sati do 12:00 sati organizira mirni prosvjed uz obustavu rada i protestnu šetnju od zgrade MUP-a HBŽ do zgrade Vlade HBŽ.

Navedeni prosvjed je rezultat odnosa Vlade HBŽ kao socijalnog partnera, opstruiranje pronalaska rješenja za iskazane probleme i neprovođenje pojedinih odredbi kolektivnog ugovora, čime su umanjena prava uposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova HBŽ.

Ovo svakako nije jedino što nije ispoštovano od strane našeg poslodavca, ali možemo reći da je to kap koja je prelila čašu nezadovoljstva odnosom prema zaposlenicima od strane poslodavca. Pored dugogodišnjeg inzistiranja da se donesu pojedina zakonska rješenja koja se odnose na poboljšanje materijalno-pravnog statusa zaposlenih, što je Vlada HBŽ cijelo vrijeme ignorirala, smatramo da je ovo granica preko koje ne smijemo i ne možemo prijeći.

Obećanja koja smo dobivali u prethodnim godinama, a koja se tiču navedenih zakonskih rješenja (npr. Zakon o plaćama, Zakon o unutarnjim poslovima, Zakon o radu ), ostajala su neispunjena uz izgovore da se čeka "povoljan trenutak".

Odnos našeg poslodavca prema zaposlenicima tjera nas da pred odgovarajućim pravosudnim institucijama tražimo svoja prava, ali ponavljamo, kršenje Kolektivnog ugovora uredno potpisanog i objavljenog u Narodnim novinama, je nedopustivo i neprihvatljivo.

Ovom prilikom želimo napomenuti, kao i svaki put do sada, mi ne tražimo ništa novo, već tražimo poštivanje važećih akata, te smatramo da oko toga nema pregovora. Ukoliko se situacija u skoro vrijeme ne promjeni, Sindikat djelatnika MUP-a u HBŽ će biti prisiljen u svrhu zaštite i ostvarenja prava pozvati svoje članstvo na štrajk.

Livno Online