Direktor Elektroprijenosa BiH zabranio isplatu plaća radnicima?

Dok radnici strahuju zbog kašnjenja plaća, Uprava tvrdi da će plaće biti isplaćene, ali kada se donese novi pravilnik, jer postojeći mora biti izmijenjen zbog sudskih presuda. Problem je što bi to trebali uraditi članovi Uprave i Upravnog odbora, koji već godinama praktično ne rade, što zbog isteka mandata, što zbog političkih sukoba koji drmaju firmu.

Blokada isplate

Radnici optužuju v.d. direktora Elektroprijenosa BiH Dušana Mijatovića za blokadu isplate plaća, zbog pristiglih presuda u korist radnika koji su tužili kompaniju, zbog nepoštivanja dva pravilnika o plaćama.

- Drugog ožujka direktor nam je poslao vrijednost boda za isplatu plaća 2,75 što je bilo kao i do sada, iako bi prema članu šest Pravilnika o plaćama "Elektroprijenosa BiH" trebao biti 3,75. No, četvrtog ožujka nekolicina radnika dobila je drugostupanjske presude i on je istog dana povukao odluku o vrijednosti boda i predložio da bod sa 2,75 spusti na 1,90, kako bi iz tih razlika plaća, mogao isplatiti radnike po presudama! No, na kraju je i to povukao, pa se plaća ne može ni obračunati - kaže za San jedan od radnika. Marko Rozić, predsjednik Sindikata operativnog područja Mostar, također tvrdi da Uprava i Upravni odbor godinama blokiraju rad kompanije i ne mogu se dogovoriti ni oko čega.

- Pojedinci ne dolaze na posao, a neki dođu jedan, dva ili tri dana i onda se posvađaju, pa ne donesu odluku. Članovi Upravnog odbora rade u drugim kompanijama, sastanu se jednom godišnje i ne donesu ništa. Očekivali smo nekakav razum sa njihove strane. Međutim, toga nikada nije bilo, a neće ni dalje. Sačekat ćemo još dva-tri dana , pa ćemo donijeti odluku šta ćemo poduzeti - za "San" kaže Rozić.

Normativni problemi

Istovremeno u Upravi firme tvrde da će plaće biti izmirene "kada se stvore uvjeti oko normativnih akata koji reguliraju dalju isplatu plaća".

- Sada mi trebamo izmjeniti pravilnik, jer po nalogu suda on naprosto više ne može biti primjenjivan jer je sud presudio drugačije. Sve dok to ne uradimo ne možemo isplatiti plaće, a radi se o kratkom periodu. Znači, kad uskladimo novi pravilnik i kad ga na Upravi donesemo konsenzusom plaća će dalje ići normalno. Tako da je ta dramatizacija  vještačka - kažu u Upravi, i dodaju da se stari pravilnik ne može primjenjivati, nakon sudske presude, tako da se i ne zna koliki je bod.