Dio stanovništva BiH kupuje rezani duhan koji nije ni fermentiran

duhan, BIH, duhan, pušenje

Odlukom Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH da se od iduće godine ne povećavaju trošarine na cigarete stvoreni su uvjeti za smanjenje crnog tržišta u prometu "nikotinskih štapića", ali je to trebalo učiniti i prije, smatraju stručnjaci.

U razgovoru za Nezavisne novine Svetozar Mihajlović, dugogodišnji savjetnik u poduzeću AD "Duvan" iz Bijeljine, kaže kako se dosadašnja praksa UO UNO BIH o neselektivnim trošarinama pokazala pogrešnom, pa su se velike količine rezanog duhana pojavile na crnom tržištu.

"Imamo sada pojavu da jedan dio stanovništva s niskim primanjima i umirovljenici puše taj rezani duhan koji nije ni fermentiran, nego se onako s prašinom prodaje na tržnicama širom BiH. Ova odluka UO UNO će na neki način malo zaustaviti taj trend, ali ne značajno, tako da mislim da su ranije odluke bile ishitrene i sada ih je teško popraviti", navodi Mihajlović.

Mihajlo Vidić, podpredsjednik Gospodarske komore Republike Srpske, smatra da stopiranje rasta trošarina, što se tiče gosšpodarstva u BiH, nema velikog utjecaja zbog malo proizvođača cigareta.

Ipak, kako ocjenjuje, to će se svakako odraziti na legalizaciju, odnosno stvaranje boljih uvjeta na tržištu i uvođenje u legalne tijekove sadašnjeg crnog tržišta cigareta, odnosno duhana.

"Visoke trošarine su pokazale kako ne daju željeni rezultat u smislu punjenja proračuna. Niže trošarine, a veći obuhvat bi bili daleko efikasniji", rekao je Vidić.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS - Bijeljina, kaže kako je bilo očekivano da ne dođe do dodatnog povećanja trošarina jer je novca u proračunu sve manje.

Gordana Bulić iz Udruženja potrošača TŽ kaže da trošarine trebaju postojati i, kolike god bile, doprinose da mlade osobe zbog cijene manje koriste cigarete.

"Jedini problem, po nama, jeste da bi trebalo biti transparentnije - u što se troše sredstva od trošarina na koji način se ona plasiraju ponovno po potrošačima, koja suma od tih trošarina dođe u javno zdravstvo i zdravstvene fondove i što imaju oni koji kroz cigarete plaćaju trošarine? Apeliramo na građane koji kupuju cigarete da budu glasniji, da se zna u što su potrošena i za što su namijenjena sredstva od trošarina", kazala je Bulić.