Digitalizacija u BiH: Danas otvorene ponude, domaći konzorcij najpovoljniji

Proces digitalizacije u BiH je počeo. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH raspisalo je javni tender za nabavku digitalnih mikrovalnih veza i digitalnih linkova za uvezivanje pet informativno tehničkih centara u sustav digitalnih veza i odašiljača.

 

U prvim fazama radit će se digitalni link Sarajevo - Banja Luka, Sarajevo - Mostar, zatim odašiljači za digitalno pokrivanje signala Sarajeva, Banja Luke i Mostara, kao i uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sistem digitalnih veza. To su informativno-tehnički centar Istočno Sarajevo, Bijeljina, Brčko, Zenica i Tuzla.

Na tender se javilo više kompanija, a najpovoljniju ponuda je stigla od domaćeg  kozorcija predvođenog UNIS Telekomom sa cijenom 6.644.430,69 KM, zatim sljedi Ericsson Nikola Tesla 6.729.462,40 KM,  Nera Beograd 6.746.851,74 KM, te Metalcom iz Mađarske sa 11.025.230,47 KM.

Za ponadati se da će ovaj tender biti odrađen pošteno, te da će će domaći konzorcij biti konkurentan stranim kompanijama, te da će imati iste šanse za dobijanje posla.

Za ovu fazu digitalizacije Savjet ministara BiH odobrio je 6.784.000 KM.