Detaljne provjere državljana BiH pri ulasku u Hrvatsku

Mnoge građane Bosne i Hercegovine koji su se ove godine odlučili ljetovati u Hrvatskoj, iznenadila je detaljna provjera prtljažnika na granici. Oduzimala se hrana, cigarete, pića, a tražio se i detaljno provjeravalo dokumente za svakog člana. Ranija praksa ljetovanja s burekom, rajčicama, ćevapima, pršutom i domaćim vinom te hladnim sarajevskim pivom, od ove je godine nemoguća misija, piše večernji list.

Ni čačkalicu preko granice

Razlog tome je pooštrena kontrola na svim graničnim prijelazima, a potvrdilo je to i više razočaranih građana, žaleći se da su preživjeli prave torture na granicama, a kako tvrde, više se ni “čačkalica” ne može unijeti u Hrvatsku.
Mnogi komentiraju da na ovaj način Hrvati žele spasiti sezonu tako što će zaštititi svoje gospodarstvo i natjerati goste da kupuju njihovu hranu i piće, koja je dosta skuplja nego u BiH.
I u Veleposlanstvu Hrvatske kažu da su dobili nekoliko primjedbi građana koji su se žalili zbog pooštravanja kontrole na granicama, ali i drugih primjedbi. Iz Veleposlanstva nisu željeli komentirati ove navode, tvrdeći da je to posao i nadležnost Granične policije Hrvatske te da je općepoznato što se smije unositi u Hrvatsku, a što ne!
S druge strane, u Turističkoj zajednici FBiH, prema riječima direktora Enesa Arifovića, nemoguće je utjecati na propise koje primjenjuje susjedna Hrvatska.
- Mislim da su ti njihovi potezi opravdani jer se radi o mjerama prevencije. Oni se boje zaraze koja bi im kroz unos hrane, mesa mogla uništiti sezonu. Nije to ništa novo, ali ni nepoznato. E sad, što smo mi u BiH navikli da na moru prođemo jeftinije, to je druga stvar - kaže Arifović.
Direktor Turističke zajednice FBiH naglašava da slični propisi postoje i u BiH te da je također zabranjeno unositi hranu i piće.
- Pooštrena kontrola vrši se i zbog straha od unosa narkotika koji bi se mogli naći na njihovu tržištu. Jednostavno, ljudi se boje za sigurnost turista, ali i svojih građana - ističe Arifović.

Premda je donesen pravilnik, o kojem su hrvatski mediji izvještavali, kojim se turistima zabranjuje unos mesa i mliječnih proizvoda na teritorij Hrvatske, to nije ozbiljno shvaćeno.

Neki znaju pravila

-Znam da se ne smije prenositi suhomesnate proizvode, zapravo nikakvo meso, brašno, alkohol, cigarete (dopuštena šteka po osobi). Kako uvijek putujem autobusom, nisam baš najbolje upućena, ali to je ono što uvijek traže po torbama i što pitaju imamo li, tvrdi djevojka iz Banje Luke.

-Znam da je prilikom prelaska državne granice cariniku potrebno prijaviti iznošenje gotovine i čekova u vrijednosti do 10.000 eura. Čitao sam i o potrebnim dokumentima za djecu i posebno sam se zanimao za životinje. Pravila su zbog sprječavanja bolesti i šverca, tvrdi vozač škode iz Tuzle.

 

Piše: Pero Zelenika