Deset hemodijaliznih aparata kliničkim i zdravstvenim centrima u BiH

zdravlje, hemodijaliza, aparati

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u suradnji s kuvajtskom Fondacijom „En-Nedžat“ donira 10 hemodijaliznih aparata kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama u BiH u vrijednosti od 200.000 KM.

Projekt će do kraja studenoga biti proveden u dvije faze, u prvoj fazi će šest hemodijaliznih aparata biti podijeljeno kliničkim i dijaliznim centrima: Dom zdravlja Visoko, Županijska bolnica Zenica, Županijska bolnica Irfan Ljubijankić Bihać i Opća bolnica Tešanj će dobiti po jedan aparat, a Sveučilišni klinički centar u Tuzli dva aparata.

Projekt se realizira u svjetlu upozorenja medicinskih radnika i kroničnih pacijenata na objektivni nedostatak hemodijaliznih aparata u pojedinim centrima, njihovu starost i neispravnost.

Stručni suradnik za projekte Vakufske direkcije Asmir Neimarlija, direktor Fondacije „En Nedžat“ Muhammed el-Ensari, pomoćnik direktora za medicinske poslove Kantonalne bolnice Zenica dr. Kasim Spahić i moderator Ismet Bećar, su na konferenciji za medije kazali da je cilj projekta podizanja svijesti unapređenja kvaliteta života hemodijaliznih pacijenata u BiH.

Zdravstvenim ustanovama u BiH, kako je kazao dr. Spahić, potrebni su aparati, a zanavljanje starih ide veoma sporo. Stoga će ova donacija aparata mnogo pomoći pacijentima koji život održavaju pomoću aparata, a u Zenici ih je više od 170.

Za direktora Fondacije Muhammeda el-Ensarija projektom žele podržati zdravstvene ustanove u BiH, te da je donacija naroda Kuvajta skroman doprinos kojom žele pružiti podršku pacijentima i građanima BiH.

Kazao je da će projekt biti nastavljen u zavisnosti od potreba i zahtjeva zdravstvenih ustanova.

Prva hemodijaliza u BiH, kako je podsjetio Ismet Bećar, bila je obavljena u KCSU Sarajevo 1970. godine i u kontinuitetu se radi do danas. Tijekom opsade Sarajeva izuzetnim angažmanom ljekara obavljan je hemodijalizni tretman usprkos nestanku struje, vode i potrošnog materijala za dijalizu.

"Danas su uvjeti mnogo povoljniji, a hemodijalizni tretman jednako je važan za stotine kroničnih hemodijaliznih pacijenata u BiH. Njima ovakvi projekti znače život" – zaključio je Bećar.

Još četiri hemodijalizna aparata će biti osigurana i tijekom slijedeće godine će biti dodijeljeni zdravstvenim ustanovama.