Daytonski sporazum pronađen na Palama - nije original

daytonski sporazum

... sporazuma", pronađenog 31. listopada 2017. godine na Palama, utvrdili su da se ne radi o originalnom dokumentu, potvrdila je Feni glasnogovornica MUPRS-a Danica Gnjatović.

''S ciljem utvrđivanja relevantnih obilježja spornih dokumenata, primijenjena je nedestruktivna, kriminalističko-tehnička i forenzička metoda vještačenja, te funkcionalni optički insturmenti. Vještačenje je izvršeno na osnovu naredbe Posebnog odjela republičkog tužiteljstva za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske u Banjoj Luci. Vještačeni dokumenti će biti vraćeni u depozit Okružnog suda u Banjaluci'', precizirala je Gnjatović.

Tekst dokumenta za koji se sumnjalo da je original Daytonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, policija RS-a pronašla je 31. listopada, tijekom pretresa stambenih prostorija Željke Kuntoša nekadašnjeg vozača Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika Narodne skupštine RS-a.

Miljkan Pucar, odvjetnik Željka Kuntoša, tvrdio je još ranije da kod njegovog klijenta nije pronađen original Daytonskog sporazuma, već kopije određenih dokumenata na engleskom dokumentu. Fascikl, koji je pronađen kod Kuntuša 31. listopada, kada su ga uhitili pripadnici MUPRS-a, otvorena je 7.studenoga u banjolučkom Okružnom sudu.

Po nalogu tužitelja pronađeni dokumenti, za koje je policija sumnjala da su primjerak Daytonskog mirovnog sporazuma, na engleskom jeziku, upućeni su na prevođenje, a zatim i na vještačenje. Pripadnik MUPRS-a Željko Kuntoš pušten je 1. studenoga da se brani sa slobode, jer su u entitetskom javnom tužiteljstvu smatrali da nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora, a policija sumnja da je izvršio krivična djela trgovina utjecajem i krivotvorenje ili uništavanje službene isprave.

FENA