Danju starica koja prosi, noću suvozačica u luksuznom mercedesu!

starica, prosjačenje

Problem prosjačenja najviše dolazi do izražaja u ljetnom periodu kada Sarajevo posjeti veliki broj turista. Oni uglavnom obilaze povijesne znamenitosti u Starom Gradu, ali nemaju mira jer ih svakodnevno susreću prosjaci tražeći novac. Samo što sam progovorio sa strancima, odjednom se odnekud pojavila nekolicina prosjaka. Traže da im se da koji fening, marka, euro....To je postalo nepodnošljivo i to stvara negativnu sliku Sarajeva - ispričao je za Fokus.ba Boris Sertić.

Prema njegovim riječima, prosjačenje je najizraženije u Starom Gradu, jer se turisti tu najviše zadržavaju. Sertić ističe da je stanje u društvu generalno loše, ali da postoje institucije koje trebaju da se pozabave ovim problemima i da ih rješavaju.

Jedini način na koji možda možemo spriječiti ovu negativnu pojavu jeste da im građani prestanu davati novac. U tom slučaju će i oni odustati. Svi znamo da u našim područjima ima osoba koji su u nepovoljnoj socio-ekonomskoj situaciji. Tim ljudima treba pomoći bilo kupovinom hrane, obuće, odjeće, novčano i onoliko koliko je tko u mogućnosti -kaže Emil Murga.

Izvor: fokus.ba