Danas vanredno stanje u BiH: Tisuće policajaca izlazi na ulice

Ako kojim slučajem Hrvatska izgubi od Turske, a BiH od Portugala, bošnjačko-hrvatska frustriranost pretvorit će se u pravo ulično nasilje. Ako i Hrvatska i BiH remiziraju sa svojim protivnicima, onda bi noć 11. 11. 2011. policija u svojim izvješćima mogla okarakterizirati relativno mirnom. Ovakvim i drugim kombinacijama i procjenama već se danima u Federaciji BiH bave policijski službenici, njihovi analitičari te ministri unutarnjih poslova.

Na ulici 1000 policajaca

Svaki nogometni sraz, pogotovo onaj između Hrvata i Turaka u nacionalno podijeljenoj državi, znači rizik. Policijske uprave Mostara, Stoca, Čapljine, Prozora-Rame, Uskoplja, Bugojna, Viteza, Busovače, Travnika... na svojim kartama već danima zaokružuju zone na kojima bi se navijačka histerija mogla pretvoriti u pravi međunacionalni sukob. Još im je u svježem sjećanju tursko-hrvatski obračun u središtu Beča, nakon kojeg su sve do jutarnjih sati huligani bošnjačke i hrvatske nacionalnosti rušili sve pred sobom. Samo u Mostaru, Stocu i Čapljini tada je ozlijeđeno 20 policajaca, koji su intervenirali kako bi razdvojili sukobljene navijačke skupine. Crvenim olovkama policijski zapovjednici povlače linije razdvajanja kako se opet ne bi prosula krv, koja bi u danas potpuno disfunkcionalnoj državi (u kojoj vlasti nema već 403 dana) mogla imati puno veće posljedice na ukupni politički i sigurnosni ambijent, nego što je to bilo u lipnju 2008. godine.

Srednja Bosna pripravna

Toga su svjesni u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije, županije u kojoj nacionalne strasti dolaze najviše do izražaja. Oni su sa sigurnosnim pripremama krenuli već prije dva dana. "Sve smo učinili s pripremama mjera sigurnosti za vrijeme odigravanja utakmice Hrvatske i Turske da ne dođe do nereda", tvrdi Amir Begić, ravnatelj županijske policije, koja zbog stalnih obračuna navijača ima najveće iskustvo u Europi kad je u pitanju prevencija navijačkog huliganizma. Blizu tisuću pripadnika specijalne policije, redovitih policijskih snaga, bit će cijelu noć koja je pred nama raspoređeno na strateškim točkama od Stoca, preko Čapljine, Mostara, Prozora-Rame. Identične mjere sigurnosti poduzet će i njihove policijske kolege u Srednjobosanskoj županiji. "Nadzirat ćemo sve kritične punktove, kao i objekte i lokacije gdje se dvije utakmice budu pratile", tvrdi Safir Barčija, glasnogovornik ravnatelja policije.

Prekriženih ruku ne sjede ni huligani. Internetski forumi već se danima pune adrenalinskim porukama, i s hrvatske i s bošnjačke strane, sipe uvrede na nacionalnoj osnovi, prijetnje neredima. Internetski anonimusi koji se kriju iza naziva navijačkih skupina čak navode lokacije na kojima bi se mogli obračunati. Grad Mostar s najvećim stažem po pitanju huliganskih nereda, večeras će angažirati velik broj policajaca koji će, prema tvrdnjama Dragana Jelonjića, načelnika Policijske uprave Mostar, biti raspoređeni na svim važnijim prometnicima i mostovima, kako ne bi došlo do kontakta zavađenih navijačkih skupina.

Kao i pred nogometni susret Hrvatska - BiH, večeras je na velikom ispitu cijeli policijski aparat.

Zenica zbog Ronalda i društva pod policijskom zaštitom, u pomoć im došlo i oko 300 zaštitara

Odavno u Zenici nisu poduzima opsežnije aktivnosti tijekom organizacije nekog sportskog događaja kao za sljedeći susret baraža u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo između BiH i Portugala.

Zaštitari i policija

Uz posebne sigurnosne mjere za utakmicu će biti angažirano više od 400 policajaca, i to je, koliko mi znamo, za sada rekordan broj policajaca na osiguranju neke sportske manifestacije u Zenici, a pored policajaca bit će angažiramo i preko 300 pripadnika zaštitarskih agencija. Kako se radi o veoma značajnoj međunarodnoj utakmici, ocijenjenoj kao utakmici visokog rizika, policijski ravnatelj Fahrudin Bečirović je formirao Stožer za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na osiguranju utakmice. Donesen je opsežan plan mjera i radnji na njezinu osiguranju. Uz tjelesno osiguranje bit će uvedene posebne mjere u prometu te operativne i kontradiverzijske zaštite utakmice. U okviru planiranih aktivnosti policijski službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku KDZ-a će poduzeti mjere na vršenju kontradiverzijskog pregleda stadiona Bilino polje te okolnog prostora i objekata. Na stadion je zabranjeno unošenje bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava, alkoholnih pića i drugih napitaka u boci. Neće biti dopušteno unošenje na stadion bilo kakvih transparenata.

Bez transparenata

Na prostoru oko stadiona neće biti dopušteno nošenje predmeta s kojima se može sakriti identitet osobe, tzv. fantomki. Na ulazima u stadion vršit će se detaljan pregled svih osoba. S ciljem sprječavnja bilo kakvih nesportskih ispada ili narušavanja javnog reda i mira proteklih dana vršena je podjela letaka, sa željom da poruke bude prihvaćena od građana koji će doći na utakmicu. «Imajući u vidu značaj ove utakmice za našu reprezentaciju i grad Zenicu, pozivamo navijače da svojim ponašanjem daju doprinos da se ona održi u povoljnim sigurnosnim uvjetima, odnosno da postupaju u skladu sa zapovijedima izdanim od policijskih službenika kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih osoba. Nadamo se da će građani uvažiti upozorenja te da će utakmica biti odigrana u povoljnom i sportskom ambijentu», kaže Aldina Ahmić, glasnogovornica policije ZDŽ-a.

IZVOR: Večernji list