Danas počinje kampanja za lokalne izbore, 7. listopada svi će birati osim Mostaraca

izbori, izbori, izbori, izbori 2010, najbolji sportaši, izbori, HDZ 1990, HSP BIH, HDZ BiH, izbori 2010, izbori, izbori, BIH, CIK, izbori 2010, izbori, CIK, potvrda, Čapljina, izbori, Hrvati u BIH, izbori, izbori, BIH, vlast, Posušje, izbori, Politika, izbori, izbori, dijaspora, sabor, Mostar, izbori, Jonathan Moore, sip, izbori, Mostar, BIH, izbori, kupovina glasova, kodeks, popis, kandidati, izbori, izbori, predizborna kampanja, izbori, izbori, HDZ BiH, izbori, BIH, izbori, prsten, Hrvati u BIH, izbori, dijaspora, Hrvatska zemlja, Novac, glasovanje, parlamentarni izbori, izbori u RH, izbori, Hrvatska zemlja, Vesna Pinjuh, Željko Glasnović, Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a, glasovanje, Nizozemska, bh. hrvati
Iako se radi o kampanji za lokalne izbore, sudeći po sloganima političkih stranaka moglo bi se zaključiti kako se 7. listopada održavaju parlamentarni, a ne lokalni izbori.

- Pravila ponašanja u izbornoj kampanji su ista kao i dosada i propisana su Izbornim zakonom BiH. Od sudionika u izbornom procesu očekuje se korektna i fer kampanja i u skladu s pravilima dobrog izbornog vladanja, kazao je na jučerašnjoj press konferenciji predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branko Petrić.

Uz napomenu da SIP BiH u tom kontekstu ne očekuje bilo kakve probleme, Petrić je upozorio da je u izbornoj kampanji zabranjeno uništavati materijale (plakate) kandidata-protivnika na izborima, postavljati ih na nepropisanim mjestima, te prijetiti, obećavati poklone ili nagrade, odnosno materijalnu korist.

Zabranjeno je, također, ometati medije u obavljanju vlastitog posla i pogotovo je zabranjeno koristiti se jezikom mržnje, odnosno izazivanje straha ili nereda.

Kako je ranije najavljeno, za lokalne izbore u BiH ovjerena su ukupno 383 politička subjekta - 84 političke stranke, 59 koalicija, 224 neovisna kandidata i 16 listi neovisnih kandidata.

Istovremeno, ovjeren je ukupno 30.351 kandidat - za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata; za vijećnike, odnosno odbornike 29.652 i 149 kandidata za zajamčena mjesta za predstavnike nacionalnih manjina.

Na lokalnim izborima birat će se članovi 78 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 58 skupština općine u RS-u, ukupno 135 načelnika općina u BiH, pet gradonačelnika (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje), te Skupština Brčko distrikta BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je 30. kolovoza, u skladu s Izbornim zakonom BiH, utvrdilo i zaključilo Središnji birački popis sa stanjem na dan 23. kolovoza 2012. godine.

Ukupno je upisano 3.144.296 birača i to po kategorijama - redovitih 3.085.546, a za glasanje putem pošte 37.359.

Tu su i osobe koje imaju status raseljene osobe, one koji glasaju u odsustvu (10.709 birača) i oni koji su odlučili glasati osobno u općini prebivališta iz '91. godine, a takvih je 10.682 birača.

U mogućnosti da biraju svoje predstavnike u lokalne parlamente bit će uskraćeni građani Mostara, budući je ustavni sud poništio pojedine članove izbornog zakona kojima je različiti broj birača u mostarskim izbornim područjima birao isti broj vijećnika, ocjenivši ih diskriminirajućim, a do sada nisu usvojena nova izborna pravila za Mostar.

Dnevnik.ba