Danas dogovor između Vlade FBiH i umirovljenika

umirovljenici
Sastanak, na kojem će biti razmatrano šest zahtjeva umirovljenika, inicirao je premijer Novalić kako bi prije rujna, kada je planirano donošenje novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH, sve prepreke i nedoumice bile otklonjene.

Vesko Drljača, ministar za rad i socijalnu politiku FBiH, s optimizmom gleda na današnji sastanak.

- Mislim da ćemo naći realan, zadovoljavajući kompromis između umirovljenika i Vlade FBiH. Samo jedna točka bit će diskutabilna, a to je povećanje mirovina za pet posto. Tu ćemo, eventualno, imati malih diskusija, a ovo ostalo vjerujem da će proteći u dobroj volji, jer su zajednički stavovi relativno blizu - kazao je Drljača.

Drljača je uvjeren da ostale zahtjeve umirovljenika nije nemoguće ispuniti, ističući da o njima postoji visok stupanj suglasnosti svih strana.

- Prva točka je isplata mirovina do 5. u mjesecu. To nije sporno. Zahtjev umirovljenika za rastom mirovina prema rastu troškova života i plaća nije sporan jer je način usklađivanja mirovina definiran nacrtom novog zakona, tako da ni tu nećemo imati nekih odstupanja. Kada je u pitanju realno osiguravanje isplate posmrtnine obiteljima umrlih umirovljenika, to je jedna vrlo korektna opcija koju smo već usaglasili s umirovljenicima. Možemo odobriti i novac za liječenje bolesnih i najugroženijih umirovljenika, ali ako vidimo da postoje raspoloživa sredstva. Što se tiče oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa na sredstva koja su prikupljena, mislim da je Ministarstvo financija FBiH voljno načinilo iskorak na tom polju. Smatramo da zahtjeve možemo realizirati na obostrano zadovoljstvo, tako da ne postoje realni razlozi za izlazak umirovljenika na ulicu - stav je Drljače.

Očekivanja i predstavnika umirovljenika pred današnji sastanak su velika. Oni vjeruju da će dogovor, na zadovoljstvo svih, biti postignut. No, ukoliko do dogovora ipak ne dođe, umirovljenici najavljuju da će na proteste izaći 22. rujna, rekao je Omer Omerefendić, član Upravnog odbora PIO/MIO.

Stava je i da je zakon nužno donijeti što prije, jer on jedino dugoročno može stabilizirati Fond PIO, koji se nalazi u dubiozi.

- Mislim da ćemo na sastanku bez puno problema doći do dogovora radi osiguranja stabilnosti mirovinskog sistema. Dobro je što je sastanak iniciran od premijera i nadležnih iz ministarstava, to nam daje jasne znakove da nadležni imaju sluha za naše probleme. Ako se uspijemo dogovoriti, a prema svemu sudeći hoćemo, odmah u srijedu, 24. kolovoza, održat ćemo sastanak u Savezu umirovljenika, na kojem ćemo razgovarati o odgađanju protesta - kazao je Omerefendić.

Zahtjevi umirovljenika

Mirovine isplaćivati do 5. u mjesecu
Da ne bude smanjenja
Umirovljenike osloboditi plaćanja poreza
Obiteljima umrlog umirovljenika isplatiti jednu prosječnu mirovinu
Mirovine svake godine usklađivati s rastom plaća i troškova života
Traže garanciju od Vlade da će onima koji su umirovljeni do 31. lipnja 1998. godine, kada je donesen sadašnji zakon, a kojima su umanjenje mirovine za 32 posto, mirovine povećati za 10 posto