Dan žalosti u Federaciji BiH - 15.10.2015

dan zalosti
U kućama obitelji stradalih Muhameda Sarača (47), Nermina Mušije (38), Mije Stojičića (39) i Sejada Gađuna (44) vlada neizmjerna tuga. Građani Kaknja, koji samo riječima hvale opisuju ove, kako kažu, čestite i dobre ljude, koji su pošteno obavljali svoj posao da bi prehranili obitelj, nadaju se da će nadležni konačno podići sigurnost bh. rudnika na viši nivo, kako se više ne bi ponavljale ovakve tragedije, javlja Dnevni avaz.

U Domu kulture Kakanj danas će biti održana komemoracija za stradale rudare, a poslije nje će biti klanjana zajednička dženaza u gradskoj džamiji za poginule rudare Sarača, Mušiju i Gadžuna. Ukop će biti obavljen u mjesnim mezarjima u Ričici, Velikim Trnovcima i Gornjim Lučanima. Sahrana poginulog rudara Mije Stojičića, na zahtjev obitelji, bit će održana sutra u Ratnju.

Podsjećamo, pored četvorice stradalih rudara, u ovoj strašnoj nesreći povrijeđeni su i Haris Mušija i Džemal Ibrahimspahić. Kako doznaje Dnevni avaz, njihovo zdravstveno stanje se popravlja.

Županijsko tužilaštvo ZDŽ i federalna rudarska inspekcija jučer su nastavili istragu o tome kako se moglo desiti da drvena krovina jame Begići ne izdrži obrušavanje pola metra debelog sloja kamena i zemlje, od čega su i stradali rudari. Prvi rezultati istrage navodno se mogu očekivati idući tjedan. U jamu Begići jučer je sišla i prva skupina rudara, koji su počeli sa raščišćavanjem terena i drugim pripremnim radovima za otkopavanje uglja.

U Kaknju i cijeloj FBiH danas je Dan žalosti zbog nesreće. Dan žalosti se obilježava obveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija FBiH. Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.