Dalipagić u Parizu na predstavljanju Izvješća Međunarodnog prometnog foruma Nulti broj smrtnih slučajeva i teških ozljeda

saša dalipagić, BIH, saša dalipagić, Pariz

...u sjedištu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), na predstavljanju najnovijeg Izvješća Međunarodnog prometnog foruma (ITF) pod nazivom „Nulti broj smrtnih slučajeva i teško ozlijeđenih na cestama".
Kroz Izvješće je dan pregled ostvarenog napretka skupine ambicioznih zemalja začetnica u provedbi usvojenog seta mjera u prometu, nazvan „nulta vizija", te su njime ponuđene i određene smjernice za čelne ljude u državama koji traže moguće načine drastičnog smanjenja broja smrtnih slučajeva i teških ozljeda na cestama u svojim državama. Najznačajnije teme o kojima se raspravljalo povodom predstavljanja Izvješća odnose se na iskustva zemalja koje su počele svoj put ka „Sigurnom sustavu", odnosno o načinima rješavanja izazova koji stoje na putu provedbi „Sigurnog sustava", kao i njegovim temeljnim načelima i nužnosti promjene svijesti. Razmatrala se, također, i uloga čelništva država u pokretanju nužnih promjena u politikama sigurnosti na cestama te načinu praktične primjene upravljanja sigurnošću na cestama i rješavanju tipičnih prometnih nezgoda s fatalnim ishodima.

Naime, brzo rastuća motorizacija u srednje razvijenim državama povećava statističku sliku smrtno stradalih i teško ozlijeđenih u prometu, gdje na globalnoj razini brojka dostiže 1.25 mil. ljudi, te je u cilju smanjenja smrtnosti i teških ozljeda u prometu nužno izmijeniti cestovni promet, kako bi se isti pretvorio ne u sigurniji nego u siguran sustav.
Ovu težnju prepoznali su i Ujedinjeni narodi, pa su u svojim ciljevima održivog razvoja postavili zadatak da, u odnosu na 2010. godinu, do 2020. godine smanje za 50% broj smrtno stradalih i teško ozlijeđenih u cestovnom prometu.