Da bi riješila spor s Hrvatskom, Srbija će početi presmjeravati izbjeglice prema BiH!?

granica
Iako srbijanske vlasti tvrde kako ne usmjeravaju izbjeglice prema Hrvatskoj,već im dozvvoljavaju slobodno kretanje zemljom , u to malo tko vjeruje. Naime, nakon dogovora srpskih i mađarskih vlasti izbjeglice su „preko noći" sa srpsko-mađarske krenule prema srpsko-hrvatskoj granici, da bi odmah potom Mađarska otvorila granične prijelaze sa Srbijom za promet putničkih i teretnih vozila.

Zbog toga je Hrvatska blokirala granične prelaze sa Srbijom za kamione, a Srbija uzvratila blokadom svoje granice za ulaz hrvatskih roba.

-Želite li da otvorimo granicu, rasteretite nas, preusmjerite dio izbjeglica prema Mađarskoj ili izgradite kampove na jugu Srbije i tu ih smjestite, poručio je hrvatski premijer Milanović svom srpskom kolegi Vučiću.

Kako i hrvatsko i srpsko gospodarstvo trpi milijunske štete zbog blokade graničnih prijelaza između Hrvatske i Srbije, a Srbija ima dogovor s Mađarskom kako neće usmjeravati izbjeglice prema sjeveru, nije isključeno da srpske vlasti potajno onima koji prevoze izbjeglice s juga Srbije sugeriraju da ih, umjesto prema Šidu, voze prema Malom Zvorniku ili Srijemskoj Rači.

Srbija bi time mogla smanjiti broj izbjeglica koje s njenog teritorija usmjerva prema Hrvatskoj i time otkloniti razloge za hrvatsku blokadu graničnih prijelaza.

Počnu li migranti ulaziti u BiH jasno je da će iz BiH oni ponovo biti usmjeravani prema Hrvatskoj, odnosno graničnim prelazima BiH s Hrvatskom, jer migranti žele dalje prema zapadu.

Bude li se pojačavao migrantski val kroz našu zemlju prema Hrvatskoj moglo bi se dogoditi da Hrvatska prema Bosni i Hercegovini postupi jednako kao i prema Srbiji zatvori granične prelaze, a da se Srbija oslobodi hrvatske blokade granice.

Da preusmjeravanje izbjeglica iz Srbije prema BiH nije isključeno potvrđuje i informacija kako je Vlada Federacije BiH na prekjučerašnjoj sjednici formirala federalni krizni stožer za migrante uz obrazloženje kako se očekuje skori dolazak migranata i u BiH. /HMS/