FOTO  Cvitanović: Tko je odgovoran što počinitelji masakra nad civilima Grabovice nisu kažnjeni?

grabovica

Ilija Cvitanović izjavio je danas u Grabovici kako do sada ništa nije učinjeno kako bi se rasvijetlio strašan zločin na ovdašnjim stanovništvom koji su postrojbe A R BiH počinile u noći s 8. na 9. rujan prije 25 godina nad 33 nedužna civila toga sela.

„Ovdje je prije dvadeset i pet godina na strašan način učinjen zločin nad hrvatskim narodom koji je protjeran i pobijen, a za taj zločin do dana današnjega nije nitko odgovarao. Dok se najčasniji hrvatski sinovi, branitelji iz HVO-a progone kao zvjeri, politika nikada nije dala odgovor Hrvatima iz Grabovice tko je pobio njihove najmilije i gdje se nalaze njihova tijela, kako bi bila dostojno pokopana.

Zato, u ime Koalicije Hrvatsko zajedništvo i u svoje osobno ime, jamčim: učinit ćemo sve na reformi pravosuđa kako ono ne bi bilo primjenjivano selektivno. Pravda mora biti jednaka za sve. Zločin je zločin i oni koji su ga počinili za njega moraju i odgovarati. Ne može se po različitim aršinima suditi najsjajnijim hrvatskim sinovima, pripadnicima HVO-a, i pripadnicima bivše A R BiH. Za sve aršin mora biti jednak, jer zločin je zločin i on ima svoga nalagodavatelja i izvršitelja. A ista politika, evo, već 25 godina samo dođe u Grabovicu, položi vijenac, poslika se i vrati kućama. I svake godine isto. Tko je odgovoran za sve ovo, utvrdit ćemo u idućem mandatnom razdoblju", kazao je Ilija Cvitanović.

U izaslanstvu su, uz Cvitanovića, bili i kandidatkinja HDZ-a 1990 za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda dr. Diana Zelenika, koju podržava i Koalicija Hrvatsko zajedništvo, članovi Koalicijskoga vijeća i drugi dužnosnici koji su nazočili i svetoj misi koju je predvodio mostarski biskup mons. Ratko Perić.