Crveno-zeleni izgubili većinu u SŽ-u, slično i u Tuzli i Zenici

22.10.2011

Koalicija funkcionira samo zahvaljujući dvojici predsjednika stranaka Sulejmanu Tihiću i Zlatku Lagumdžiji

Platformaška vlast u Županiji Sarajevo već mjesecima djeluje bez jasne parlamentarne većine i na rubu je potpunog raspada.

Stranački problemi

Crveno-zelena koalicija je s 18 od ukupno 35 zastupnika u skupštini lako formirala vlast, ali zbog osipanja zastupnika, unutarstranačkih problema u SDA te nesuglasica na relaciji SDP-SDA, zadnjih mjeseci niti jedan prijedlog županijske Vlade ne može proći u parlamentu. Zadnja potvrda ovakvog stanja je prekid osme sjednice i to prije izjašnjavanja o prvom zakonskom prijedlogu koji se našao na dnevnom redu. Vladin Prijedlog zakona o koncesijama podjednako su napadali zastupnici iz vlasti i oporbe, a kada su shvatili da im ovaj, a vjerojatno ni drugi predloženi zakoni neće proći, SDP i SDA su prekinuli zasjedanje. Više je nego očito da platformaši nemaju većinu još otkako je zastupnica Mira Jurić odlučila napustiti SDP i djelovati kao neovisna zastupnica. Uslijedili su i sukobi unutar Županijskog odbora SDA, kada je nekoliko zastupnika ove stranke otvoreno stalo na stranu smijenjenog predsjednika ŽO SDA Abdulharisa Šete. Ovi zastupnici smatraju da SDA ima podređenu ulogu u odnosu na SDP u Sarajevu i upozoravaju kako bi to moglo imati pogubne posljedice po budućnost stranke u najmnogoljudnijoj županiji. Oporbene stranke zajedno traže da se iz blokade vlasti u glavnom gradu BiH izađe raspisivanjem novih izbora.

Rekonstrukcija

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović kaže da je ono što se događa u Sarajevu samo najava svega onoga što će uslijediti na federalnoj i državnoj razini. -Kazali smo nakon izbora da je ova koalicija umjetna i da od nje ne očekujemo puno.

Treba preispitati mogućnost rekonstrukcije županijske Vlade ili prijevremenih, odnosno izvanrednih izbora u Županiji Sarajevo, kaže Kojović. Vladajući nerado razgovaraju o ovoj temi za sada.

Izvor: vecernji list

loading...