Čović: Županije će otplatiti dugovanja prema Sveučilištu u Mostaru

Dragan Čović
Čovićevu izjavu s odobravanjem i veseljem primili su djelatnici Sveučilišta, ali i velikog broja uglednika iz društvenog, crkvenog, političkog i diplomatskog života.

Dogovoreno na sastanku

Dr. Čović je objasnio kako je upravo stigao iz Doma HDZ-a BiH u Mostaru gdje je održan radni sastanak predsjednika HDZ-a BiH s načelnicima općina koji su na tu dužnost došli kao kandidati Hrvatske demokratske zajednice BiH. Sastanku su bili nazočni i predsjednici županijskih Vlada iz reda HDZ-a BiH, piše večernji list.

- Premda su teška vremena, ne možemo dopustiti da naše obrazovanje trpi. Dogovorili smo se da se uradi rebalans proračuna kako bi se našlo prostora za financiranje Sveučilišta. Također, za sljedeću godinu bit će u proračunu planirana sredstva za ovu namjenu. Dakle, planirajte normalno svoje aktivnosti, a bit će vam osigurana sredstva kako biste mogli slobodno i normalno funkcionirati, objasnio je dr. Čović. Već dugi niz godina mostarsko Sveučilište muku muči s financiranjem svoje osnovne djelatnosti. Dok jedan dio županija tek djelomično izmiruje svoje obveze, drugi dio već godinama nije uplatio ni jedne marke. Dekani pojedinih fakulteta se dovijaju na razne načine kako bi našle sredstva za funkcioniranje fakulteta. Nažalost, nedostatak novca uglavnom su pokrivali studenti, čija participacija iz godine u godinu raste.

Osim o školstvu, na sastanku se raspravljalo o problemima uslijed kojih općine financijski jedva opstaju.

Funkcioniranje općina

Govorilo se i o mogućim izmjenama zakonske regulative koje bi općine dovele u koliko-toliko bolji položaj. Načelnici su referirali i o stanju u općinama kojim su na čelu te izvijestili o projektima koji se planiraju ili su u tijeku. Sastanci ovakve vrste održavat će se svaki mjesec.