Čović: Žepče će biti u federalnoj jedinici s Mostarom i Orašjem

Dragan Čović
...na javnoj tribini pod naslovom „Aktualna politička situacija u BiH" koja je održana u kino dvorani Doma kulture u Žepču pred nekoliko stotina posjetitelja.

On je ponovio da ova stranka vidi Žepče u onom teritorijalnom dijelu BiH gdje će biti i Mostar i Orašje, dakle u većinskoj hrvatskoj jedinici. Kriza U BiH je posljedica iznimno teške situacija ovog društva jer okviri na kojim počiva čitav sustav, ustavni okvir, je potrošen, kazao je Čović. Uspostava Vijeća ministara BiH nije gotovo ništa riješila. „Ja sam siguran da danas stanje nije ništa bolje nego prije dva, tri mjeseca", kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Izmjena Ustava i izbornog zakona ključni je cilj HDZ-a BiH. Čović je sinoć progovorio o „hodajućoj rekonstrukciji" županijskih vlada: „Vjerujem da će vrlo skoro na tragu dogovora koji već pravimo doći do rekonstrukcije Vlade Posavske županije. Tamo će doći u Vladu jedan Bošnjak, i to iz stranke koja omogući HDZ-u BiH da u Tuzlanskoj županiji dobije jednog ministra. O tome se sad pregovara. Na sličan način će biti i u Herceg-bosanskoj županiji. Jedan Bošnjak će ući tamo u Vladu za zamjenu za jedno mjesto HDZ-u BiH u Vladi Zeničko-dobojske županije. To je ta 'hodajuća rekonstrukcija'."

Problem je nelegitimna i nelegalna vlada FBiH. Uspostava te vlade je najozbiljnije zaprijetila opstanku BiH, ustvrdio je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH je naglasio da je danas u potpunosti otvoreno hrvatsko pitanje. „Potrebu rješenja hrvatskog pitanja je prepoznala i međunarodna zajednica", kazao je Čović.

On se osvrnuo na odnos s vlastima u RH. „Postavili smo ga tako da nam je, uvjetno rečeno, svejedno tko je na vlasti u RH. Mi očekujemo danas, kada je Hrvatska u NATO savezu i pred vratima EU, da Hrvatska može svakome kazati da želi biti prisutna kao partner i prijatelj u BiH i da je zbog toga nitko ne smije optužiti da se miješa u unutarnje stvari.

Koja je najveća opasnost za Hrvate u BiH?

„Nama je u ovom trenutku najveća opasnost kad nam se nudi podjela na Hrvate u Bosni i Hrvate u Hercegovini. Nikome to nećemo dopustiti. Najviše smo energije potrošili na to pitanje u stranci u zadnjih 10 godina, dakle da to izbjegnemo. Tada bi onda bio kraj za Hrvate. Ostala bi dva naroda i dva entiteta", kazao je Čović.

Jedno od pitanje se odnosilo na popis koji će uslijediti za godinu dana. „Ključni zadatak je da na tom popisu, za godinu dana, budu evidentirani i popisani svi Hrvati koji imaju pravo biti evidentirani kao građani BiH. Taj zadatak je na svima nama. To će raditi i druga dva naroda", naglasio je Čović.

Jedno od pitanja se odnosilo na treći entitet i gdje u tom slučaju HDZ BiH vidi Žepče. „Naš je prijedlog 4 federalne jedinice sa sjedištima u Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci i Sarajevu. Sarajevo vidimo kao distrikt. Kad ćemo doći do te faze drugo je pitanje. Ja vas uvjeravam da će Žepče biti tamo gdje bude Mostar i Orašje. Diskontinuitet teritorija se upravo odnosi na to", kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Kako BiH može preživjeti?

Čović odgovara - kao država tri jednakopravna naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka i drugih njenih građana.

Kakva je politika HDZ-a BiH pred skore općinske izbore, bilo je zaključno pitanje na ovoj javnoj tribini. HDZ BiH će ostaviti da to pitanje riješe općinske organizacije stranke te će se o tome postići i dogovor unutar HNS-a.
„U jednom značajnom dijelu općina će HDZ BiH ići sam na izbore. U općinama gdje su Hrvati podjednaki u broju s drugim narodom vjerojatno ćemo tražiti zajedničkog kandidate za načelnika, a u izbore za općinska vijeća ići će stranke s hrvatskim predznakom pojedinačno, ali da u konačnici čine koaliciju. U općinama u kojim smo uvjerljiva manjina (RS i značajan dio FBiH) pozvat ćemo stranke HNS-a da napravim zajedničku listu za općinska vijeća", kazao je Čović.

Izvor:Radiopostaja Žepče