Čović: U narednih 10 do 15 dana može biti završena priča o izvršnoj vlasti u FBiH

Dragan Čović
- Sastanak je bio uspješan. Sumirali smo rezultate na kraju godine i veoma smo ponosni time što je BiH prvi put nakon Daytona usvojila entitetski i državni proračun zahvaljujući efikasnosti stranaka unutar šestorke, kratko je rekao Radončić.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija najavio je da bi 21. prosinca trebao biti održan sastanak na kojem će biti finiširan dogovor i preciziran mehanizam koordinacije s EU, koja proizilazi iz briselske "Mape puta".

Lagumdžija je, kako prenosi Avaz, rekao da će ovim sastankom koordinirati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

"Mislim da se to vrlo lagano privodi kraju", rekao je Lagumdžija nakon neformalnog sastanka lidera šest političkih stranaka koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.


On je rekao da je na sastanku konstatirano da bi se pred Vijećem ministara BiH brzo trebao naći paket zakona, koji je u Mostaru prihvaćen kao okvirni paket prihvatljiv za sve, a koji proizilazi iz dogovora SNSD-a i SDP-a i sada je paket šest stranaka.

"Nadamo se da će ovi zakoni oko Nove godine biti usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Lagumdžija novinarima.

Na sastanku je, kaže Lagumdžija, razgovarano o tome kako bi u Brčkom stvari trebale biti sustavno riješene, a ne da se svake četiri godine pokušavaju praviti političke igranke, i da se ne dižu nepotrebno međunacionalne tenzije.

"Dali smo nalog našim ljudima u Brčkom da se pokušaju dogovoriti oko sustavnog rješavanja problema i da se u Statut Brčkog ugrade vrlo precizni mehanizmi koji bi bili rezultat dogovora ljudi u toj lokalnoj zajednici, odnosno svih stranaka koje imaju kapacitet promijeniti Statut Brčkog", pojasnio je Lagumdžija.

On je naglasio da je velika stvar da su proračuni u BiH usvojeni u prvoj polovici prosinca.

Lagumdžija je rekao da domaćin današnjeg privatnog ručka, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončića, i dalje ima obvezu organizirati sljedeći sastanak lidera šestorke na kojem će biti riječi o provođenju odluke Europskog suda za ljudska prava u Strazbourgu u slučaju "Sejdić i Finci".

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je na današnjem sastanku sumirano što je do sada urađeno i što se još do Nove godine može realizirati od zakona koje su dogovorili SNSD i SDP, a podržale ostale partije.

"Ti zakoni se sada nalaze u Vijeću ministara BiH, a riječ je o izmjenama Izbornog zakona, Zakona o izboru i imenovanju tužitelja, Privrednoj komori... SDA može blokirati donošenje ovih zakona svojim neprisustvom /na sjednici Doma naroda/, ali bi to onda bila opstrukcija institucija", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Lider SNSD-a naglasio je da je razgovarano i o europskom putu, kao i o zastoju u provođenju odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić - Finci".

Dodik je ponovio da predstavnici Republike Srpske ostaju pri stavu da izbor člana Predsjedništva BiH mora biti neposredan i izravan, što je u skladu s tom odlukom, koja ne traži izmjenu načina izbora.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da su lideri stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH dogovorili da se ubrza usvajanje zakona koje su najavili SNSD i SDP, a već su u proceduri u Vijeću ministara BiH.

"Ovo je bio neformalni razgovor, bez zaključaka. Pokušali smo približiti stavove i dogovorimo se o nekim zakonima i konkretnim rješenjima koji čekaju ubrzanje, a koji su već u Savjetu ministara", rekao je Bosić novinarima nakon sastanka.

Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir treba hitno prihvatiti zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića za smjenu osam ministara, ali i da sam ponudi svoj mandat građanima BiH, jer ga oni nisu izabrali na mjesto na kome se nalazi.

On je izjavio novinarima nakon sastanka lidera šest stranaka koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH da u narednih 10 do 15 dana može biti završena priča o izvršnoj vlasti u FBiH i time stvoren ambijent da FBiH bar dvije godine normalno funkcionira.

"Oporba bi se, ako ništa drugo, morala ponašati racionalno i u skladu s nekim standardima koji vrijede u demokratskom svijetu. Svugdje u svijetu kada izgubite podršku parlamentarne većine podnosite ostavku, povlačite se i otvarate svoje mjesto onima koji imaju podršku", istakao je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istakao je kako je sastanak protekao u "relaksiranoj atmosferi iako se govorilo o ozbiljnim temama".

- Ne bih želio objavljivati koji su rezultati današnjeg sastanka, nadam se da će te uskoro biti obavješteni, rekao je Ljubić novinarima, dodaviši da će se "na narednoj sjednici Parlamenta neki zakoni iz seta dogovora koji su postignuti u Mostaru naći pred zastupnicima".

- Nakon što je usvojen proračun, danas smo razgovarali o projektima koji su pred nama, zaključio je Ljubić