Čović: Svaki političar koji kaže da četiri federalne jedinice nisu najbolje rješenje, laže

Dragan Čović
Održana javna tribina Gradskog odbora HDZ BiH Mostar

U organizaciji Gradskog odbora HDZ BiH Mostar je u srijedu, 10. ožujka 2010. godine, u prepunoj Galeriji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosača, u Mostaru održana javna tribina ''PERSPEKTIVE HRVATA U BiH'' za sve građane Mostara, članove i simpatizere HDZ BiH. Na javnoj tribini su govorili: dr. Dragan Čović - predsjednik HDZ BiH, Ljubo Bešlić - gradonačelnik Grada Mostara i Denis Lasić - predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar.


Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović govorio je o aktualnoj poziciji i perspektivama hrvatskoga naroda u BiH te aktivnostima HDZ BiH u predstojećem razdoblju: „Aktualna pozicija hrvatskoga naroda u BiH je katastrofalna i to ne treba kriti. Sviđalo se to nekome ili ne, treba kazati kako su danas Hrvati ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Naravno, da je najveća odgovornost na HDZ BiH. Od te odgovornosti ne treba bježati, jer smo mi stožerna stranka hrvatskoga naroda u BiH i to ćemo biti i nakon predstojećih Općih izbora 2010. U ovom trenutku je jasno kako neće doći do bilo kakvih korjenitih ustavnih promjena. Ono što se eventualno može dogoditi jeste pokušaj implementacije presude iz Strasbourga oko zahtjeva određenih osoba u BiH kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, odnosno da se izbor članova Predsjedništva BiH vrši kroz Dom naroda kojega će potvrditi Zastupnički dom.

No, nas mora zadovoljiti jedino istinska ustavna jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH. Realno je očekivati kako će BiH u razdoblju od tri do pet mjeseci nakon izbora dobiti novi Ustav. Mi smo javnosti već odavno ponudili naše viđenje tog novog Ustava - BiH u međunarodno priznatim granicama, jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti. Ovo će apsolutno spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela. Zaštitit ćemo do kraja ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. HDZ BiH će 18. ožujka 2010. godine na sjednici stranačkog Središnjeg odbora u Tuzli usvojiti izbornu strategiju HDZ BiH za Opće izbore 2010. Svi oni koji pozivaju da Hrvati pokušaju imati jednog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ako misle dobronamjerno, nije problem! Međutim, ako su dio neke druge politike, onda prave medvjeđu uslugu i sebi i ideji koju predlažu. Sigurno je kako će HDZ BiH, kao stožerna i najjača stranka hrvatskoga naroda u BiH, imati svog kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. No, tko vam god kaže kako je u ovom trenutku poznato kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ili za neku drugu dužnost, taj vam laže! O tome ćemo razgovarati u mjesecu lipnju kako se nitko ne bi otimao oko fotelja ", istaknuo je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović i dodao kako će težište HDZ BiH u narednom razdoblju biti na pravnoj državi, socijalnoj pravdi i ekonomskoj stabilnosti u BiH.
Gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić u svom obraćanju govorio je o političkim i gospodarskim prilikama u BiH i Gradu Mostaru, s posebnim naglaskom na nepravedni Statut za Grad Mostar i gospodarskim i infrastrukturnim projektima koji su započeti i koji će biti završeni u predstojećem razdoblju. „Jedna od luđačkih košulja je svakako i nametnuti Statut za Grad Mostar, što je pokazalo i potrošenih 14 mjeseci do izbora gradonačelnika. Kako BiH i Grad Mostar mogu napredovati s takvim Statutom kakvog nema nigdje u BiH, Europi i svijetu? HDZ BiH je uputila priziv Ustavnom sudu BiH da ocijeni ustavnost tog Statuta.

Mi ne tražimo ništa drugo nego što imaju druge jedinice lokalne samouprave u BiH i na taj način mislimo kako u Gradu Mostaru moraju vrijediti isti principi kao i u drugim sredinama. Zbog toga nam, na primjer, svaki put treba najmanje pola godine da usvojimo gradski proračun. Vjerujem kako sva tri konstitutivna naroda u Gradu Mostaru, koji je najmultietničkiji grad u BiH, žele da se ovaj grad normalno razvija i da njegovi građani normalno i bolje žive. Bitni projekti koji se danas vode u Mostaru i koji vode razvoju grada su: napraviti svu bitnu infrastrukturu potrebnu za razvoj Grada Mostara, projekti zaštite životne sredine (prečistač i kolektori koji će sakupljati kanalizacioni sustav cjelokupnog grada), proširenje deponije u gradu, projekt „MOSTAR PARKING" koji će eksperimentalno krenuti koncem ove godine, a u potpunosti zaživjeti naredne godine, izgradnja zgrade federalne Vlade u kojoj će biti smješteno pet federalnih ministarstava koji imaju svoja sjedišta u Mostaru, uređenje spomeničke baštine Grada Mostara, šetnica Bare, izgradnja športske dvorane, uređenje fontane ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, napraviti preduvjete da oživimo zračnu luku u Mostaru, konačno definirati pitanja hotela Ruže , kako ne bismo imali problema kada govorimo u kontekstu obveza prema UNESCO-u, osigurati dio materijalnih sredstava obiteljima pogođenim poplavama u posljednje vrijeme, učiniti gradsku administraciju znatno učinkovitijom nego što je bila do sada, kao i mnoge druge projekte", istaknuo je gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić i za kraj istaknuo: „Mi smo na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara prema dogovoru iznijeli osnivačka prava Hercegovačke radio televizije na 45 % HNŽ, 35 % ZHŽ i 15 % HBŽ. Ove dvije posljednje županije prihvatile su osnivačka prava, a one političke strukture koje su obećavale da će to pitanje riješiti i u HNŽ-u, danas se izvlače, odnosno traže neka druga rješenja. Traže povratak tog pitanja na Grad Mostar i nisu ispunili ništa što su obećavali 2006. godine. Traže da se stvari vrate na početnu poziciju što je krajnje neozbiljno i politički neodgovorno, jer su iznevjerili sve ono što su tada govorili.

hdzbih.org