Čović: Rekonstrukcija vlasti na svim razinama, a zna se šta konkretno pripada HDZ-u, a što drugim strankama

Dragan Čović
...Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) Fahrudinom Radončićem izjavio da je ocijenjeno da proces rekonstrukcije izvršne vlasti na svim razinama treba ići dinamikom koja je već utvrđena, ali da nema nikakvih zvaničnih rokova u tom kontekstu.

Čović je rekao da je nakon njegovog jutrošnjeg sastanka s predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatkom Lagumdžijom još jednom analizirana trenutna situacija te da je procijenjeno da treba riješiti sve zaostale probleme koje smo prethodno imali. Kada su u pitanju dogovori na razini BiH to bi, kako je kazao, značilo da treba hitno riješiti presudu suda u Strasbourgu u predmetu "Sejdić - Finci".

"Naš zaključak je da ta procedura treba biti privedena kraju i završena, ako je ikako moguće, do odlaska u Bruxelles, vjerovatno 27. juna, kako bismo tad mogli informirati predstavnike međunarodnih institucija, posebno Europske unije, da je dinamika aktivnosti koju smo preuzeli prije pola godine iza nas i da se okrenemo ekonomskim i socijalnim pitanjima u BiH.

Prije svega da otvorimo svoj evropski put kad je u pitanju Bruxelles i da vidimo šta je još sve nužno uraditi da bismo predali svoj kandidatski status, odnosno da uhvatimo vrlo jasnu dinamiku šta trebamo raditi u reorganizaciji BiH", rekao je Čović na konferenciji za tisak u sjedištu SBB-a u Sarajevu.

Istaknuo je da se želi među političkim strankama ostaviti mogućnost da se u što kraćem vremenu dobiju rekonstruirane sve razine vlasti u BiH.

"U tom slučaju zna se što konkretno pripada HDZ-u, a što drugim strankama.

Ja sam u ime Predsjedništva HDZ-a ovlastio Marinka Čavaru da dalje razgovara o toj temi, kao što će Nermin Nikšić obaviti taj posao uime SDP-a. Nadam se da bi u idućem tjednu ta aktivnost trebala biti u jednoj fazi potpuno završena", istaknuo je Čović te podsjetio da ni tu nije bilo nikakvih rokova oko rekonstrukcije vlasti, ali da smtra da u Vladi FBiH neće moći biti stranke koje nemaju legitimitet hrvatskog naroda.

Predsjednik HDZ BiH je dodao da je za presudu "Sejdić-Finci" dogovoreno da već idući tjedan krenu timovi koji su na tome radili do prije 15-ak dana kako bi našli kvalitetna rješenja koja bi osigurala da predstavnici sva tri konstitutivna naroda osiguraju legitimitni izbor predstavnika i u Predsjedništvu i domovima naroda.

Posebno je istakao da "nijednom riječju" niko u posljednjih 15-ak dana nije spomenuo treću izbornu jedinicu.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) Fahrudin Radončić izjavio je danas nakon sastanka sa Čovićem da je razgovarano odgovorno i ozbiljno te da smatra da dogovor o prekomponiranju vlasti ide dobro i da tu ne očekuje nerješive probleme.

Fena